Doorzoek volledige site
13 september 2015 | JORIS VLIEGEN

Armstrong beveiligt plafonds tegen seismische activiteit

Met het systeem beschikken kantoren, scholen en winkels over een veilig plafond. Illustratie | Armstrong Plafonds
Het ophangsysteem voor plafonds is bestand tegen hevige trillingen bij aardbevingen. Illustratie | Armstrong Plafonds
Het SEISMIC Rx® Systeem zorgt voor veilige plafonds in gebieden met seismische activiteit. Illustratie | Armstrong Plafonds

Armstrong Plafonds ontwikkelde het SEISMIC Rx Systeem, een sterk ophangsysteem voor veilige plafonds in gebieden met seismische activiteit. In 2013 telde Nederland immers 138 aardbevingen, waarvan 133 in Noord-Nederland. Volgens deskundigen moet daar de komende jaren rekening worden gehouden met nog ruim 1.100 aardbevingen, die bovendien steeds krachtiger worden. Het leveren van veilige bouwconstructies is in deze gebieden dus erg belangrijk. 

Aardbevingen in risicogebieden

Door gaswinning wordt het noorden van Nederland regelmatig geteisterd door geïnduceerde aardbevingen. De trillingen kunnen veel schade aanrichten aan bouwwerken, wat uiteindelijk gevaar kan opleveren voor de gebruikers van het pand door bijvoorbeeld instorting. In Zuid-Limburg en de Ardennen zitten breuklijnen in de aardkorst, die bij verschuiving trillingen en natuurlijke bevingen veroorzaken. Het SEISMIC Rx Systeem van Armstrong Plafonds is speciaal ontwikkeld voor dergelijke gebouwen in risicogebieden. Het ophangsysteem voor plafonds is bestand tegen hevige trillingen bij aardbevingen.

 

Bouwen in gebieden met seismische activiteit

Aardbevingen mogen onder geen enkele omstandigheid zorgen voor instorting van het plafond. Het SEISMIC Rx Systeem laat een bepaalde mate van beweging toe tussen de elementen, zodat het plafond de zware trilkrachten kan weerstaan. Het ophangsysteem is uitvoerig getest door de Universiteit van Buffalo en is een goedgekeurde toepassing voor extreme seismische gebeurtenissen.

Met het SEISMIC Rx Systeem beschikken kantoren, scholen en winkels over een veilig plafond. Vooral bij instellingen die volledig operationeel moeten blijven tijdens een aardbeving zoals ziekenhuizen, brandweerkazernes en politiebureaus, is een trilbestendig plafondsysteem van cruciaal belang. Maar ook binnen andere risicovolle industrieën (bijvoorbeeld door explosierisico) zoals kerncentrales, gebouwen van Defensie en de chemiesector biedt het SEISMIC Rx Systeem extra bescherming.

GERELATEERDE DOSSIERS