Doorzoek volledige site
14 september 2015 | JORIS VLIEGEN

HANDS-ON: een ECOLA-tentoonstelling in Sto Werkstatt

De tentoonstelling bevat een visuele link naar het handwerk bij bepleistering. Illustratie | Sto Werkstatt
HANDS-ON stimuleert een fysieke ervaring van bezoekers met het materiaal. Illustratie | Sto Werkstatt

HANDS-ON is een ECOLA-tentoonstelling ontworpen door J. MAYER H. en de laatste in een reeks van innovatieve tentoonstellingen van Sto Werkstatt. De tentoonstelling opent aan de galerieruimte in Clerkenwell op 23 september 2015 tijdens het London Design Festival. Het gerenommeerde Duitse architectenbureau J. MAYER H. ontwierp een installatie geïnspireerd door de ECOLA Award Archives en viert de kunst van het oppervlak, de textuur en het detail in gebouwen over heel Europa. 

Bepleistering centraal

De European Conference of Leading Architects (ECOLA) Awards zijn een internationaal programma van architectuurprijzen, beheerd door het Duitse architectuurtijdschrift AIT dat zich richt op bepleistering als bouwmateriaal en hoe het gebruik ervan de kwaliteit van het architecturaal ontwerp kan bepalen. De tentoonstelling presenteert alle winnende projecten van 2006 tot en met de winnaars die in mei 2015 beoordeeld werden door de jury voorgezeten door Sir Peter Cook.

HANDS-ON zorgt voor een unieke, ervaringsgerichte omgeving, rijk aan textuur en materialiteit, waarin de winnende projecten worden weergegeven. Als het middelpunt van de tentoonstelling heeft J. MAYER H. gekozen voor een vrijstaande, grootschalige vorm. De sculptuur stelt een abstractie van een reikende hand voor, waardoor een visuele link ontstaat naar het handwerk dat nog steeds betrokken is bij de bepleistering en de haptische kwaliteiten van het materiaal zelf. De vorm is een multifunctioneel object dat dient als zitplaats en als een forum voor discussie van de bekroonde projecten, die zullen worden geprojecteerd op de omringende muren. Architecturale ontwerpen uit twintig landen over heel Europa komen aan bod, variërend in omvang en stijl, die de diverse toepassing van het materiaal en de integrale rol ervan in het creatieve proces presenteren.           

 

Limieten van het materiaal

Amy Croft, curator bij Sto Werkstatt vertelde: "Werken met het archief van de ECOLA Awards biedt ons de mogelijkheid om het beste van de Europese architectuur te vieren en te ontdekken hoe ontwerpers de creatieve grenzen van pleisterwerk verkennen. J. MAYER H. is een architectenbureau dat de limieten van materialen opzoekt en we zijn bij Sto Werkstatt ontzettend opgewonden om samen met hen te werken voor HANDS-ON."              

Jürgen Mayer H., Founding Partner van J. MAYER H. in Berlijn vulde aan: "Met HANDS-ON onderzoeken we de verschillende kenmerken en kwaliteiten van bepleistering, met name de korrel, kleuren en texturen. Met bepleistering als ons primair materiaal hebben we een armatuur gemaakt dat een combinatie oplevert van een plaats om te zitten en te ontmoeten, een structuur om te projecteren en een oppervlak dat het vakmanschap van stucwerkgevels behandelt."       

        

Een fysieke ervaring    

Het oppervlak van de sculptuur is voorzien van de sterke textuur van een visueel opvallend bepleisteringseffect genaamd Schwarzwälder Bollenputz’, dat traditioneel voortkomt uit de regio van het Zwarte Woud in Duitsland en gemaakt wordt in de tentoonstelling met behulp van Sto Miral. Die unieke stijl van bepleistering benadrukt de fysieke toepassing door de grote, hobbelige textuur. HANDS-ON stimuleert een directe ervaring met bepleistering door de creatie van een relatie tussen het lichaam en het materiaal, waardoor de bezoekers de fysieke eigenschappen van het materiaal kunnen ervaren.

In de tentoonstelling en het bijbehorende archief van ECOLA-publicaties zullen de bezoekers de kans krijgen om projecten te bekijken en te verkennen van toonaangevende Europese praktijken zoals onder meer Miller & Maranta, Adjaye Associates, David Chipperfield Architects, Delugan Meissl Associated Architects, ATELIER SOUKUP, John Pawson, x architekten, Carlos Arroyo Architecten en Atelier Zafari.

HANDS-ON is gratis te bezoeken van 23 september tot 27 november 2015, van woensdag tot vrijdag tussen 10u en 17u, in Sto Werkstatt in Woodbridge Street, Clerkenwell, Londen.