Doorzoek volledige site
24 september 2015 | MARIJKE MARIS

evr-Architecten breidt Koninklijk Atheneum Zottegem uit

Illustratie | evr-Architecten
Illustratie | evr-Architecten
Illustratie | evr-Architecten
Illustratie | evr-Architecten
Illustratie | evr-Architecten

GO! Gemeenschapsonderwijs lanceerde een Open Oproep voor het ontwerp en de bouw van een nieuw onderdeel van het Koninklijk Atheneum in Zottegem. Het geheel moest 13 klassen, 2 labo klassen, 1 didactische keuken en 1 polyvalente zaal omvatten. De totale oppervlakte van het gebouw kon 1587 m2 bedragen. Evr-Architecten realiseerde dit project dat opgeleverd werd in december 2014.

De architecten aan het woord

"De bestaande school en site lieten zich ontdekken als een groene maar ook ongeordende, gefragmenteerde scholencampus met veel mogelijkheden. In het licht van een integrale, duurzame benadering leek het ons opportuun om de versnippering en de compactloosheid op de campus niet verder een kans te geven, maar net op zoek te gaan naar een uitbreiding die voor de campus een win-winsituatie kan betekenen. We zijn dus vertrokken vanuit het idee gebruiken wat er is."
 
"In plaats van het zoveelste paviljoen te bouwen tussen de andere, zelfs al was het een passief gebouw, hebben we het meest waardevolle hoofdgebouw op de site herbekeken en het als het ware 'afgebouwd'. Dit gebouw was waardevol omdat het een rationele structuur heeft, bouwfysisch in een redelijke staat is, en dus nog jaren dienst kan doen."
 

Uitsparing en opwaardering

Het gevraagde volume aan klassen en zalen paste wonderwel in de holten en uitsparingen in de noordgevel. Er ontstaat een compact gebouw met een interne circulatie-as die nu langs beide kanten met klassen wordt uitgerust. Deze operatie liet ook toe, gezien er minder oppervlakte te realiseren was (geen gangen), een deel van het beschikbare budget in te zetten voor een opwaardering van het bestaande gebouw.

Het afwerken van de noordzijde zorgt ervoor dat het energiepeil van het bestaande hoofdgebouw sterkt verbetert. Het geeft de school tevens een stedelijke en communicatieve gevel. De inplanting langs de nieuwe weg creëert een bijkomende toegang en zorgt ervoor dat de polyvalente zaal ook los van de school kan functioneren. De fietsers en voetgangers krijgen een belangrijke plaats, tegelijkertijd worden groene ruimte en parking opgewaardeerd.

   
Materialen

De nieuwe bouwdelen werden gerealiseerd in een staalskelet met betonnen welfsels. De gevelstructuur is uitgevoerd in hout, gevuld met isolatie en de gevelbekleding bestaat uit thermowood.