Doorzoek volledige site
23 september 2015 | FREDERICK DAENEN

Zesde Velux Daylight Symposium: Daglicht in architectuur

Nieuwe ideeën, hulpmiddelen en methodes voor het ontwerp van gebouwen die welzijn en gezondheid bevorderen: dat waren de centrale onderwerpen op het 6e Velux Daylight Symposium in Londen 2-3 september. Onderzoekers, architecten, ingenieurs en professionals uit de bouwsector bespraken twee dagen lang hoe daglicht kan zorgen voor verandering in de 24/7-maatschappij van vandaag.

Mensen naar buiten en meer daglicht naar binnen

“Wij, voorschrijvers, moeten de focus leggen op het creëren van een positief welzijn voor mensen, eerder dan te bouwen met als doel ziekte te voorkomen. Daglicht speelt hierbij een grote rol,” stelde Professor Koen Steemers van Cambridge University in zijn inleidingsspeech op het Daylight Symposium 2015. Hij presenteerde er zijn nieuwe concept 'stimulatie-architectuur' waarbij gebouwen mensen actief aanmoedigen om contact te leggen, actief te zijn en voortdurend bij te leren voor een betere gezondheid en meer geluk in het leven.

“Mensen naar buiten en meer daglicht naar binnen krijgen”, zo luidde de oproep tot actie van Christophe Reinhardt van het MIT Sustainable Design Lab. Hij verruimde het perspectief van daglicht in individuele gebouwen naar daglicht als een drijfveer voor verandering, gezondheid en geluk in steeds drukker wordende stadsomgevingen. Proactief ontwerpen met daglicht voor welzijn en gezondheid liep als een rode draad door de 35 lezingen van het Symposium dat door meer dan 350 deelnemers uit alle hoeken van de wereld werd bijgewoond.

“Onderzoek naar daglicht wordt rijper. Het Symposium toont aan hoe tal van inzichten en kennis ons in staat zullen stellen om nieuwe oplossingen te creëren die de sterke punten van het klassieke ontwerp koppelen aan de moderne technologie om zo gezondheid en welzijn te bevorderen in de omgeving van gebouwen,” zei Michael K. Rasmussen, CMO van de Velux Groep.
 
David Nelson, Head of Design bij Foster+Partners, demonstreerde aan de hand van het wereldwijde klantenbestand van zijn bedrijf de veelzijdige opportuniteiten van het ontwerpen met daglicht. Andere voorbeelden van China tot de VS en Europa toonden aan dat daglicht wereldwijd als een sleutel voor duurzame gebouwen wordt beschouwd.

 

Blootstelling aan licht als een medicijn

Een steeds terugkerend thema op het Symposium was hoe het ontwerpen van gebouwen met daglicht de natuurlijke dag- en seizoenritmes kan ondersteunen van mensen die meer dan 90 percent van hun tijd in gebouwen doorbrengen. In haar tot nadenken stemmende lezing "First – do not harm" pleitte Deborah Burnett van het Amerikaanse Benya Burnett voor een nauwere samenwerking tussen ontwerpers en medici om er zich van te vergewissen dat de aangeboden verlichtingsoplossingen wel degelijk voordelig zijn voor de gezondheid van de mens.

“Blootstelling aan licht is als een medicijn dat iets doet met het lichaam. Het heeft een invloed op de hartslag, de bloeddruk, het immuunsysteem, het metabolisme en het humeur. Als voorschrijvers geloven wij dat wat we in de praktijk brengen goed is voor de gezondheid van mensen. Maar we moeten ons in samenwerking met medische wetenschappers meer focussen op bewijsmateriaal om zeker te zijn dat we de juiste verlichtingsoplossing aanbieden,” besloot ze. Het Symposium wierp in het bijzonder een blik op hoe daglicht een snel herstel in ziekenhuizen ten goede kan komen en de leercapaciteiten van kinderen op school kan verbeteren.  

 

Nood aan nieuwe regelgeving

De goodwill van individuele eigenaars en ontwerpers van gebouwen is een belangrijke stap naar gezondere gebouwen, maar bij de snelle invoering van nieuwe praktijken spelen de wet en de wetgevers een belangrijke rol. De metriek en de wetgeving met betrekking tot daglicht waren daarom belangrijke thema's tijdens de tweede dag van het Symposium. “We moeten nieuwe methodes ontwikkelen om de prestaties van daglicht naar waarde te schatten. Dit kunnen we doen door de locatie, de oriëntatie en de seizoensgebonden gegevens van het gebouw aan elkaar te koppelen en de informatie zo weer te geven dat beslissingsnemers ze gemakkelijk kunnen gebruiken,” zei Bernard Paule van Estia in Zwitserland.
 
Marc Fontoynont introduceerde het ontwerp van de nieuwe Europese Daglichtnorm, die weldra aan een openbaar onderzoek onderworpen zal worden. Hij is de voortrekker van de CEN TC169 werkgroep. De norm bevat aanbevelingen voor een minimale daglichtvoorziening en uitzicht naar buiten, blootstelling aan zonlicht en bescherming tegen verblindend licht.
 
De internationaal befaamde kunstenaar Olafur Eliasson sloot het Symposium af met een voorstelling van de hoogtepunten van zijn werk. Hij stelde ook de winnaars voor van de Natural Light International Design Competition: Mariana Arando en Luca Fondello uit Argentinië. 'Link it up' is de naam van hun bekroonde zonnelampontwerp, dat mensen verenigt en verbindt door licht te voorzien in gebieden in de wereld waar geen elektriciteit is.
 
Het Velux Daylight Symposium vierde zijn 10e verjaardag met de zesde editie van dit evenement. 2015 werd door de Verenigde Naties en Unesco uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Licht. John Dudley, de organisator en voorzitter van het Jaar van het Licht benadrukte in zijn openingsspeech op de eerste dag van het symposium het belang van het promoten van publiek en politiek begrip voor de centrale rol die licht speelt in de moderne wereld.

GERELATEERDE DOSSIERS