Doorzoek volledige site
07 oktober 2015 | JEROEN SCHREURS

Nieuwe seniorenresidentie Militza toont voordelen van familiaal ondernemen

Illustratie | Jan Darthet
Illustratie | Jan Darthet
Illustratie | Jan Darthet
Illustratie | Jan Darthet
Illustratie | Larissa Gumuchdjian
Illustratie | Larissa Gumuchdjian
Illustratie | Larissa Gumuchdjian
Illustratie | Jan Darthet
Illustratie | Larissa Gumuchdjian
Illustratie | Larissa Gumuchdjian
Illustratie | Larissa Gumuchdjian

Bij de opening van de nieuwe serviceresidentie in Brugge startte er voor Militza een nieuw hoofdstuk. De familiale onderneming verhuurt er sinds de lente 131 serviceflats aan senioren. Rita De Moor, zaakvoerster en bezielster van de onderneming, vertelt over het project in Brugge en over de voordelen van werken met familie.

Het verhaal van Militza begint eind jaren 70 in Oostakker, bij Gent. Daar startte Rita De Moor startte toen met serviceflats avant la lettre, nu de Groep van Assistentiewoningen. In de toenmalige bestaande oudervoorzieningen, met hun ziekenhuisachtige stijl, zag ze zichzelf immers niet oud worden. Daarom begon ze al op jonge leeftijd appartementen te verhuren, waar ouderen met hun eigen meubelen in konden trekken. “Ik was dan in de buurt als ze hulp nodig hadden. Bij de ene was dat voor onderhoud en dagelijkse bijstand, bij de andere om boodschappen te doen en bij nog iemand anders voor medische zorg. Uit dat laatste is dan een thuisverplegingsdienst gegroeid, die ik heb opgestart. In al die jaren is dat geëvolueerd naar een geïntegreerde aanpak, zodat onze serviceflats een perfect alternatief zijn voor woonzorgcentra.”

 

Familie

Militza opende recent een tweede vestiging, aan de Damse Vaart in Brugge. Het project voor senioren sloot er perfect aan bij de herbestemming die de stad aan deze voormalige fabriekssite  wou geven. Rita De Moor baat er nu samen met haar familie 131 wooneenheden uit. Het feit dat Militza een familiale onderneming is, maakt haar trouwens erg trots. “Mijn partner, Patrick D’Helft, en twee dochters, Isabelle en Cathy Naudts, zijn nu ook actief in de dagelijkse leiding van Militza. Ook Carlo De Buck, de partner van Isabelle, zit in de onderneming. Daarnaast ontwierp architect Marc Verhamme, de partner van Cathy, het gebouw. Die familiale verankering is een enorme troef voor ons. Het geeft ons een menselijker gelaat dan andere organisaties en geeft bezoekers ook vertrouwen.”

 

Zonder zorgen

Een van de stokpaardjes van Militza: er worden alleen woningen verhuurd, niet verkocht. “Dat staat haaks op onze filosofie ‘zorgeloos ouder worden’,” zegt Rita De Moor. “Wie mede-eigenaar is, wordt weer meegesleurd in beslissingen over het gebouw, moet om de zoveel tijd naar syndicus-vergaderingen, en ga zo maar door. Op je oude dag moet je zulke zaken uit handen kunnen geven. We willen dat iedereen die hier komt wonen zich kan settelen en Militza als hun nieuwe thuis kan beschouwen, en niet als een plaats waar je uiteindelijk naartoe móet omdat je niet anders meer kan. Ouderen komen immers in een fase van hun leven terecht waar ze alleen maar moeten afgeven. Als ze die cyclus op een bepaald moment kunnen ombuigen, door te verhuizen naar een omgeving zoals de onze, kunnen ze plots méér dingen dan daarvoor.”

 

Lees het vervolg van dit artikel op Careflash.be

GERELATEERDE DOSSIERS