Doorzoek volledige site
28 september 2010 | RUBEN WAGEMANS

Architectuurjaarboek 2010 (2): Hoekpand 'Lucky Bar' door Bart Bomans en Johan de Coster

Enkele weken geleden werd het nieuwe architectuurjaarboek gepresenteerd. Regelmatig nemen we hierbij één project uit het boek onder de loep. Deze keer nemen we u mee naar het hoekpand Lucky Bar in het Antwerpse schipperskwartier, een ontwerp van Bart Bomans en Johan De Coster.
Op 3 september 2010 werd het nieuwe Architectuurjaarboek gepresenteerd. Het Architectuurjaarboek toont 38 kwalitatieve, Vlaamse projecten, geselecteerd uit 357 inzendingen. Het is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut (Vai). Vlaamsearchitectuur.be zal de komende weken een artikelenreeks publiceren, waarin de geselecteerde projecten van het Architectuurjaarboek onder de loep genomen worden. Het tweede project dat besproken wordt, is het hoekpand ''Lucky Bar'', dat ontworpen werd door Bart Bomans en Johan de Coster.


Het hoekpand in de Keistraat in Antwerpen


Bart Bomans en Johan de Coster vormden een historisch hoekpand in het Antwerpse schipperskwartier om tot drie woningen met een gelijkvloerse winkelruimte. De grootste uitdaging hierbij was natuurlijk om de structuur van het oude hoekpand te verzoenen met de hedendaagse woonnormen. Die verzoening werd bereikt door de strikte perceelverdeling van het oude hoekpand aan te passen. Op de eerste verdieping werd de oorspronkelijke perceelverdeling behouden. Daar bevinden zich drie zelfstandige woningen met elk een eigen buitenruimte. De winkelruimte op het gelijkvloers neemt echter twee percelen in beslag en het terras van één woning bevindt zich op het dak van een perceel op het gelijkvloers. De drie woningen worden met elkaar verbonden via een gemeenschappelijke binnentuin.


Bart Bomans en Johan de Coster hopen op een herwaardering van het schipperskwartier



Het gebouw is duurzaam en milieuvriendelijk, omdat het een stadswoning is. Leven in de stad betekent namelijk verplaatsingen met de auto vermijden, files vermijden, de schaarse resterende open ruimte in Vlaanderen respecteren, warmteverliesoppervlakte van gebouwen minimaliseren enz. Bart Bomans en Johan de Coster hopen dat dit project een aanzet is voor de herwaardering van het lang verwaarloosde Antwerpse schipperskwartier.


Op de eerste verdieping bevinden zich drie zelfstandige woningen met elk een eigen buitenruimte




De drie woningen zijn via een gemeenschappelijke tuin met elkaar verbonden



Voor meer info over het Architectuurjaarboek of om een bestelling te plaatsen klik hier.