Doorzoek volledige site
07 oktober 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Al meer dan 1000 online stemmen voor shortlist zorginnovatiewedstrijd I2C

I2C is aan zijn derde editie toe. Dit jaar is er een aparte categorie I2C Concept. Op de shortlist prijken onder meer de namen van AAPROG, Creabo, BUROII en RDBM. Tot vrijdag kan u nog online uw stem uitbrengen. De teller van het aantal online stemmen staat intussen al op meer dan 1000.

De Zorginnovatiewedstrijd I2c is aan zijn derde editie toe. Dit jaar was er een aparte categorie I2C Concept waarvoor verschillende bureaus een project ingediend hebben. In de shortlist komen we onder meer projecten tegen van AAPROG, Creabo, BUROII en RDBM. Op de site www.i2c.be kan u online uw stem uitbrengen en zo bepalen wie met de hoofdprijs aan de haal gaat.

De I2C-prijs wordt georganiseerd in het kader van de vakbeurs Healthcare 2010 die plaatsvindt op 13, 14 en 15 oktober in Brussels Expo. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op de laatste dag van de beurs. HealthCare vormt met meer dan 7.500 professionele bezoekers zonder meer hét platform voor decision makers in de zorgsector.

    


De I2C-prijs is een initiatief van Probis, organisator van de vakbeurs HealthCare. Probis werkt hiervoor samen met de Bond van Vlaamse Architecten, met ORI (de Organisatie voor Raadgevende Ingenieurs) en met Redactiebureau Palindroom.

Drie categorieën

Nieuw vanaf dit jaar is dat  de wedstrijd opgesplitst wordt in drie categorieën.  I2C Concept staat open voor innovatieve ontwerpen van zorginstellingen. Bij I2C Tools gingen de organisatoren op zoek naar specifieke hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel aangenamer maken. I2C Industry ten slotte is vooral bestemd voor de bedrijfssector.  Deze categorie is gefocust op specifieke zorginnovaties van bedrijven. Zowel innovaties die al gecommercialiseerd zijn als innovaties die nog in prototype-fase zitten, komen hiervoor in aanmerking.
Voor de categorieën I2C Tools en I2C Concept heeft een vakjury een shortlist samengesteld. Uit deze projecten zullen de uiteindelijke winnaars gekozen worden.

Shortlist I2C - Concept


1) Groenwand Sint-Jozefkliniek Bornem (AAPROG - CREABO)

De groene levende wand brengt structuur en sfeer in de centrale inkomhal van het ziekenhuis en oefent een aantrekkingskracht uit op de bezoeker om deze zo naar het onthaal te leiden. Met de verticale binnentuin willen de ontwerpers  gezondheid, rust en vertrouwen materialiseren in het interieur. Naast de actieve bijdrage tot een gezond binnenklimaat is de wand ook een geïntegreerde akoestische oplossing voor deze hoge ruimte.

 

2) Duurzaam met de voeten op de grond – OCMW Mortsel (RDBM / CES / Van Ransbeeck)

Voor dit project van het OCMW Mortsel heeft architectenbureau RDBM samengewerkt met Ingenieursbureaus CES en Van Ransbeeck. Het project streeft naar een duurzaam evenwicht tussen People (maatschappelijk), Planet (ecologisch) en Profit (economisch belang). Bedoeling is om voorwaarden te creëren waarbinnen bepaalde mogelijkheden geactiveerd kunnen worden i.p.v. het eindresultaat te willen modelleren. De focus ligt op ‘enable’ (het activeren van bepaalde mogelijkheden) i.p.v. op ‘disabled’ (gehandicapt). Op ‘levend’ (open, ademend) i.p.v. ‘steriel’ (gesloten, dicht).
De ontwerpers stellen een modulair concept voor dat andere invullingen in de toekomst niet hypothekeert en dat kruisbestuiving kan faciliteren met huidige naburige invullingen. Door de centrale positionering van alle dagzalen (met inpandige terrassen) en de mogelijke koppeling ervan onderling, wordt het bovendien mogelijk de leefgroepwerking te variëren al naargelang de veranderend behoeftes hiertoe. In dit concept met gangen die een lus vormen, wil men de neiging van dementeren om te gaan ‘ronddolen juist integreren i.p.v. deze tegen te gaan! Dit is ook mogelijk in de 2 groene kamers die samen ca. 750 m² beslaan. 

3) Zorggang / Marktplein Ter Meere Berlare (AMV Architecten)


In het concept van de verpleegafdeling werd de zorg volledig uit de woonfunctie gehaald. De zorggang is een volledig afgescheiden zone, die ondanks haar centrale ligging in de afdeling, de privacy van de bewoners optimaal beschermt. Vanuit deze gang zijn de utilitylokalen, gemeenschappelijke badkamers en bergingen bereikbaar van 2 leefgroepen en zijn ook de verpleegposten via de apotheek snel toegankelijk. De toegangscontrole van de zorggang gebeurt vanuit een domoticasysteem dat algemeen wordt toegepast in het gebouw.
De zorggang beschermt de privacy van de bewoners optimaal: geen contact met andere bewoners en bezoekers bij de intieme verzorging. Indirect zorgt dit voor minder stress, zeker ook door het aangename materiaalgebruik.
In het concept van het woonzorgcentrum werd bijzondere aandacht geschonken aan de inkom. Er is effectief een ‘marktplein’ gecreëerd, waar de bewoner/bezoeker alles vindt wat een echt marktplein biedt: een café, de bezinningsruimte, het winkeltje, het kapsalon/pedicure, de polyvalente zaal en de open balie die het middelpunt vormt en als cirkelvormig stenen volume refereert naar de fontein.4) Triamant Haspengouw – Care for Life (BURO II)

Triamant Haspengouw is een uniek woon- en leefproject voor jong en oud. Deze ‘wijk van de toekomst’ is er voor iedereen en biedt zo een duurzame oplossing voor de vergrijzing. Door een open omgeving te creëren met een concentratie aan woonvormen, faciliteiten, zorg- en dienstverlening worden niet alleen de grenzen tussen de generaties doorbroken, maar ook de grenzen met de omgeving. Wat ontstaat is een unieke plaats die sociaal en geografisch is ingebed in de omgeving, waardoor men nooit meer hoeft te verhuizen.
Verschillende doelgroepen en instanties profiteren van Triamant. Doordat Triamant een passend antwoord biedt op de vergrijzing is er ook een grote maatschappelijke meerwaarde. Door de mix van jong en oud, de sociale integratie, het à la carte aanbod aan zorg (kortverblijf, thuiszorg, kleinschalig wonen) en diensten (buurtwinkel, kinderdagverblijf, B&B, …), de uitgebreide sport- en welzijnsfaciliteiten (zwembad, fitness, sauna, …) en de talrijke culturele activiteiten kan men langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ouderen behouden hun levenskwaliteit en de overheid bespaart op de zorgkosten.5) SENS-CITY -  Dienstencentrum Sint-Oda Overpelt

SENS-CITY of zintuigenstad wordt een nieuw activiteitencentrum voor diep mentaal gehandicapte bewoners, gericht op zintuiglijk waarnemen. De zintuiglijke wereld is voor veel van onze bewoners immers de enig waarneembare wereld.
In het centrum zullen veel innovatieve ideeën uitgewerkt worden, waaronder een caldarium (warme relaxruimte met stoombad - hammam), massageruimte, trilvloer, snoezelruimtes, prenatale ruimte met muziek waterbed, … Daarnaast zullen er in het hele centrum zintuiglijke herkenningspunten zijn voor de bewoners, zoals geuren, signaalverlichting, voelobjecten e.d.


 

6) Zinnenprikkelende tuin – WZC Ter Melle

Het idee bestaat erin de tuin verder uit te bouwen en aantrekkelijk te maken voor de bewoners om zo de kwaliteit van het leven te verhogen. Dit kan door gebruik te maken van laagstammige fruitbomen en dieren (kippen, konijnen) die de bewoners talloze opties bieden om actief te blijven. Ook de oriëntatie in tijd en ruimte wordt hierdoor versterkt: het wandelen tussen de bomen en dieren, de uitbreiding van leefwereld, het wisselen van de seizoenen, geuren en kleuren door gerechten te maken met het vers geplukte fruit. Dit alles wordt verder aangevuld met een waterelement, miniserres en wandelpaadjes.
Om te stemmen voor een van deze projecten, klik hier.

Shortlist I2C Tools

Behalve de categorie I2C Concept was er ook de categorie IC Tools. Ook hiervoor heeft de vakjury 6 inzendingen geselecteerd voor de shortlist.

1) Sfeervolle servetten (WZC Sint-Remigus Pittem)
2) Wat eten wij vandaag - bewoners bepalen zelf hun maaltijd (WZC De Regenboog Zwijndrecht)
3) Het Kroonkanaal - eigen videocircuit (WZC De Kroon - Sint-Gillis-Waas)
4) Koolmeesjes op webcam (WZC Zonnebloem - Zwijnaarde)
5) Kinéparcours (WZC Ter Berk Anzegem)
6) Island Shopping  - mobiele eilanden  (WZC Dijlehof Leuven)

Ook voor deze projecten kan u online uw stem uitbrengen.