Doorzoek volledige site
28 september 2015 | ARCHITECTURA.BE

Kick Off Days for Architects 2015 stoomt 200 architecten klaar voor stage

Illustratie | Kaat Pype

Heel wat pas afgestudeerde architecten maken zich op voor hun stage. Om alle vraagtekens weg te werken organiseerde NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, in september een nieuwe editie van de Kick Off Days for Architects. Zo’n 200 pas afgestudeerde architecten kwamen over de vloer. In aanloop naar het evenement voerde NAV een enquête uit bij zo’n 70 net afgestudeerde architecten.

De start blijft moeilijk. Ruim 97% van de deelnemende starters vindt een stage dan ook noodzakelijk. Twee op drie zien die wel liever geïntegreerd in de opleiding. Wat de stageplaats betreft, geeft de meerderheid de voorkeur aan een klein (46%) of middelgroot (42%) bureau. Het buitenland schrikt nog altijd af, want amper 15% trekt de grens over voor de stage.


Stage tijdens de opleiding?

Volgens de enquête zijn de stagiairs nagenoeg allemaal (98%) zelfstandigen. Niet echt een keuze uit vrije wil, want 65% zegt dat ze niet op voorhand wisten dat ze dit sociaal statuut zouden krijgen. Meer zelfs, een op drie zou na de stage het liefst als bediende aan de slag gaan. Dat vormt min of meer het spiegelbeeld van het aantal jonge starters dat op termijn van een eigen bureau droomt (70%).

Al bij al zijn pas afgestudeerde architecten niet echt ontevreden over hun stageloon. Een uurloon tussen tien en vijftien uur exclusief btw lijkt 83% best redelijk. Over de financiële verwachtingen meteen na de stage lopen de antwoorden uiteen, maar bedraagt het algemene gemiddelde 29 euro. Een wel erg optimistische prognose, want een plotse verdubbeling lijkt niet erg realistisch.

 

Plannen voor stagehervormingen kritisch onthaald

Tijdens de enquête werd ook gepeild naar een aantal zaken die bij de orde op de lijst van mogelijke hervormingen staan. Zo overweegt de orde om de mogelijkheid van eigen projecten tijdens de stage te schrappen. Niet echt een goed idee volgens de nieuwe lichting van architecten. Ruim 51% wil zeker eigen projecten tijdens de stage uitvoeren, 38% overweegt het. 83% ziet geen heil in een proef op het einde van de stage. Wat ook opvalt in de enquête, is dat een architect op vier overweegt om de stage in een technisch bureau (6%) of bij een aannemer (20%) te doen.

 

Kick Off Days: ervaring recht uit de praktijk

Naar goede gewoonte kregen de stagiairs in spe tijdens de Kick Off Days geen stoffige, theoretische sessie op hun bord, wel een uitwisseling van ervaring recht uit de praktijk. NAV nodigde een team van specialisten en ervaren architecten uit om zich te buigen over tal van hete hangijzers. Met welke vragen zaten jonge architecten voornamelijk? De sessies vonden plaats op 10 september bij Desco (Gent), op 15 september in Lambrechts Store (Hasselt) en op 17 september in Bulo (Mechelen).