Doorzoek volledige site
01 oktober 2015 | KARI FEYS

Scholen van Morgen en HASA-architecten bouwen nieuwe basisschool buitengewoon onderwijs Gentbrugge

De campus beschikt nu over opvang voor drie types kinderen met leerstoornissen. Illustratie | HASA-architecten
De wanden tussen de lokalen zijn gemaakt van gipskarton, waardoor het gebouw eenvoudig van indeling en functie kan veranderen. Illustratie | HASA-architecten
De klaslokalen bevinden zich in de benen van de U . Illustratie | HASA-architecten
Illustratie | HASA-architecten
Illustratie | HASA-architecten

Scholen van Morgen en HASA-architecten werkten samen aan de bouw van basisschool Sint Gregorius voor het buitengewoon onderwijs in Gentbrugge. In augustus 2015 werden de bouwwerken hiervoor afgerond. De campus beschikt door de uitbreiding nu over opvang voor drie types kinderen met leerstoornissen.

Prikkelarm en creatief

De middelbare, lagere en kleuterschool voor bijzonder onderwijs van de Broeders van Liefde werd uitgebreid om drie types kinderen met leerstoornissen te kunnen opvangen. Belangrijk hierbij was om zoveel mogelijk klassen gelijkvloers te voorzien en de types te clusteren. Op een oppervlakte van 1800m² realiseerde men zo twintig nieuwe klassen en administratieve lokalen. Bovendien is de campus voorzien van MPI (Message Passing Interface). Belangrijk was om een omgeving te creëren waarin de kinderen met elk hun specifieke problemen zich thuis zouden voelen. Het resultaat was een prikkelarme, maar toch creatieve omgeving.

 

Groene omgeving

De uitbreiding kreeg een U-vorm en wordt opgevat als een cocon. Een grote overdekte binnenruimte en een groene afzetting sluiten deze af. Het gebouw werd ook zo ingedeeld dat elk lokaal in contact staat met deze groene omgeving. De gelijkvloerse klassen hebben zo uitzicht op de tuin dankzij de ramen die tot op de grond reiken. De klaslokalen bevinden zich in de benen van de U en sluiten aan op een centrale gang met inkom die de administratieve functies herbergt. De nieuwe uitbreiding volgt bovendien de morfologie van de overige bebouwing op de site, met centrale assen waarop gebouwen aantakken.

 

Structuur en duurzaamheid

De structuur van het gebouw bestaat uit kolommen van ter plaatse gestorte betonplaten. Verder zijn de wanden tussen de lokalen gemaakt van gipskarton, waardoor het gebouw in de toekomst eenvoudig van indeling en functie kan veranderen. Dit strookt met de flexibele planopbouw van het project; door de  wijzigende onderwijstypes en het M-decreet zullen de aantallen van de leerlingen per type in de toekomst namelijk wijzigen.  Bij de bouw werd verder aandacht besteed aan technieken van duurzaam bouwen. Screens en statische zonweringen ter plaatse van de raamdeuren zorgen samen voor zonwering om zo oververhitting van de lokalen te vermijden. Bovendien is het gebouw voorzien van een ventilatiesysteem D.

GERELATEERDE DOSSIERS