Doorzoek volledige site
05 oktober 2015 | JOOS NEVEN

Groene uitbreiding voor basisschool Het Groene Dal

Op de ontwerpen van HASA is een mooie integratie in de omgeving te zien.
Op de ontwerpen van HASA is een mooie integratie in de omgeving te zien.
Op de ontwerpen van HASA is een mooie integratie in de omgeving te zien.
Op de ontwerpen van HASA is een mooie integratie in de omgeving te zien.
Op de ontwerpen van HASA is een mooie integratie in de omgeving te zien.
Op de ontwerpen van HASA is een mooie integratie in de omgeving te zien.

HASA architecten heeft een nieuwe uitbreiding en renovatie ontworpen voor basisschool Het Groene Dal in Hoeilaart. Cenergie stond in voor de technieken. Het groene, geborgen karakter van de school blijft behouden, maar de ingang van de school wordt gecentraliseerd en het klasvolume fiks uitgebreid.

Dubbel ontwerp

Op de ontwerpen zijn twee nieuwbouwconstructies te zien: één verbindt het oude gebouw om zo een centrale ingang van de school te creëren en de plaatsing van een fietsenstalling mogelijk te maken. Het andere volume is een nieuwe eet- en sportzaal voor de school. Beide ontwerpen volgen het tracé van de oude paviljoenen; hierdoor heeft de school meer ruimte, maar blijft de straathoek onbebouwd. HASA koos om het project te splitsen in twee delen zodat de eet- en sportzaal ook naschools bruikbaar is. Ondanks het krappe budget koos HASA voor een performante gebouwschil en duurzame bouwtechnieken.

 

Hellingen

In het plan van HASA is te zien hoe de twee gebouwen netjes in de hellingen op het schoolterrein zijn ingebed. De constructies gaan dus hand in hand met de groene, heuvelachtige omgeving. Die inplanting zorgt echter wel voor meer karakter: in combinatie met de centrale ingang zal deze nieuwe look ook het nieuwe gezicht van de school worden. Het uitzicht op de school zal gekarakteriseerd worden door verspringende gevelvlakken in baksteenmetselwerk, en zichtbetonnen luifels en lintelen boven de vensteropeningen.

GERELATEERDE DOSSIERS