Doorzoek volledige site
12 oktober 2015 | JOOS NEVEN

Woonzorgproject De Brabander in de oude Temse mouterij

Concepttekeningen van de gerenoveerde mouterij.
Concepttekeningen van de gerenoveerde mouterij.
Concepttekeningen van de gerenoveerde mouterij.
Concepttekeningen van de gerenoveerde mouterij.
Concepttekeningen van de gerenoveerde mouterij.
Concepttekeningen van de gerenoveerde mouterij.
Concepttekeningen van de gerenoveerde mouterij.

In 2018 zou de oude mouterij in Temse omgebouwd moeten zijn tot 9 sociale flats. arQ_Architecten en AMV Architecten hebben de renovatie van de mouterij en de woning ernaast ontworpen zonder de historische buitenkant van de mouterij aan te tasten.

Oriëntatie

Naast 9 sociale flats komt er ook nog een dienstencentrum in de garage van de mouterij. De zolderruimte en gelijkvloerse ruimte worden mogelijk ook geen deel van de sociale woningen. Belangrijk bij het plannen van een renovatie en een nieuwbouwvolume is de oriëntatie: de assistentiewoningen worden in dit project zodanig georiënteerd dat elk appartementje uitzicht heeft op de groene omgeving achter de mouterij. Door het bouwvolume gedeeltelijk visueel te laten zweven, is er parkeerruimte onder het gebouw en kan het groene karakter van het achterliggende overstromingsgebied binnengetrokken worden op de site. Verder wordt er een groene as op het terrein getrokken: van de Antwerpse Steenweg tot op en over de dijk. Hier komt ten slotte nog een openbaar wandelpad om voor een gemakkelijke circulatie rond het terrein te zorgen.

 

Historisch kader, nieuwe standaard

Hoewel de buitenkant van de mouterij behouden blijft, zal de binnenkant volledig gestript worden om te voldoen aan de huidige regelgeving rond veiligheid en energie. Een nieuwe binnenschil moet ervoor zorgen dat er genoeg ruimte ontstaat om 9 sociale flats te bouwen. De ruwbouw zal bestaan uit een (prefab) betonstructuur met silicaatsteen. De gevelafwerking gebeurt op een duurzame, solide manier met gevelmetselwerk en accenten in hout en aluminium of hoogwaardig pvc-schrijnwerk. Met een doorgedreven isolatie, schaduwrijke terrassen, en hedendaagse technieken worden de huidige normen behaald – en zelfs overtroffen. De architecten hebben bovendien bij hun ontwerp extra aandacht besteed aan de onderhoudsvriendelijkheid van de woningen. Een nieuw leven voor een historisch gebouw, dus!

GERELATEERDE DOSSIERS