Doorzoek volledige site
12 oktober 2015 | JOOS NEVEN

Hou(t) u vast: het Wibauthuis in Amsterdam

Het ontwerp van het nieuwe Wibauthuis op de Amstelcampus in Amsterdam is het geesteskind van architectenbureau Kohn Pedersen Fox Associates (KPF). Opmerkelijk is het gebruikte Amerikaanse essenhout: in de hal, het restaurant, en bepaalde studieruimtes is een indrukwekkende overspanning met essenhout gebouwd.

Polyvalent gebouw

Het Wibauthuis is niet enkel opgetrokken voor studenten; het wil ook voor de buurtbewoners een meerwaarde bieden als openbare ruimte. De hal is zodanig groot dat er gemakkelijk en tentoonstelling in georganiseerd kan worden. Het nieuwe gebouw is de meest recente aanwinst van de Amstelcampus, de grootste campus van de Hogeschool van Amsterdam (HVA). Het Wibauthuis telt dertien verdiepen, en een ondergrondse parkeergarage met fietsenstalling.

 

Amerikaans essenhout

Binnenin ziet het Wibauthuis er zeer modern uit. De onderste drie verdiepen van het onderwijsgebouw doen dienst als ontvangst- en ontmoetingsruimte. Die ruimtes zijn daarom logischerwijs zeer transparant en open ontworpen. De hal biedt toegang tot het restaurant, de studeerplekken en een multimediabibliotheek. Het ontwerpteam heeft deze hal een spectaculair effect gegeven door de schuine achterwand van een van de collegezalen, die verzonken ligt in de vloer van de bovenliggende verdieping, te accentueren. Deze wand is helemaal bekleed met horizontale latten van Amerikaans essenhout (15x70 mm). Aan de uiteinden draait het hout zich om gebogen wanden. De glas-met-stalen overlopen op de verdiepingen erboven sluiten ook aan bij deze gebogen wand, die als optisch accent fungeert. "Het gebouw heeft heel duidelijk een architectuurstempel, en we hebben als interieurontwerpers gekozen voor een combinatie van natuurlijke materialen, zoals ruw gezaagd hout (essenhout) en geperforeerd staal," vertelde Anouk Dekker van Olll Architecten.

 

Contrast

Niet enkel in de hal zelf is gebruik gemaakt van het essenhout: in totaal ligt er zo een 3000m2 aan essenhouten latten in het gebouw. De schuine plafonds van de hal, het restaurant, en studieruimtes zijn ook overspannen met latten. Het hout loopt quasi ononderbroken van de ene kant van de ruimte naar de andere, en vormt met de donkere banen staal een eigenzinnig contrast. Dat staal werd niet enkel aangebracht voor de looks: het HVAC-systeem is er ook onopvallend ingebouwd. De latten werden zorgvuldig afgewerkt om rond de betonnen steunpilaren te draaien, wat voor een extra verticale dimensie in de ruimte zorgt.

De verlichting van het gebouw bestaat gedeeltelijk uit het nieuwste ledsysteem van Phillips. Zowel de belichting als het HVAC-systeem kan per verdieping worden ingesteld, om energie te besparen en minder CO2 uit te stoten.

 

Titaniumkleurig metaal

Voor de meeste gevels van het complex is baksteen gebruikt, in combinatie met elementen van titaniumkleurig metaal, glas, en hout. Tegenover de eenvoud van het ontwerp staat de accentuering van de gevel, waaronder de fijne detaillering en het schaduwspel dat wordt gecreëerd door het geïntegreerde zonweringsysteem.

Het Wibauthuis in Amsterdam werd opgeleverd in 2014 en is open voor bezoekers.

GERELATEERDE DOSSIERS