Doorzoek volledige site
12 oktober 2015 | JOOS NEVEN

Groep Infrabo stapt over naar BIM

Meer en meer architecten- en ontwerpbureaus wenden zich tot het Building Information Model (BIM). Groep Infrabo maakt nu ook zijn overstap bekend. Zowel de afdeling Bouw, Technieken, en Infrastructuur zullen midden 2015 hun projecten ontwerpen en beheren volgens het BIM.

Krachtige tool

BIM is een modeleerfilosofie die data linkt aan 3D-geometrie in een geïntegreerd proces. Dit zorgt niet enkel voor een betere weergave dan een 2D-tekening: het maakt de samenwerking tussen alle betrokken partijen van een project ook nauwer en sneller. Bovendien kan ook elke partij vroeger in het bouwproces betrokken worden.

Voor een project gebouwd wordt, kan het met het BIM volledig digitaal ontworpen worden in 3D. Dit is op zich geen nieuwe werkvorm, maar BIM doet dit allemaal in een centrale plaats. Elke expert kan dus zijn inbreng implementeren naargelang het project vordert en iedereen heeft een volledig overzicht over de vooruitgang. Bepaalde programma’s laten ook simulaties toe om belangrijke kenmerken zoals kosten, planning en invloed op het milieu beter te begrijpen. Als het project eenmaal klaar is, heeft ook iedereen hetzelfde model, en dat betekent minder faalkosten.

 

Toekomstgericht

Groep Infrabo profileert zich als een jong en dynamisch bedrijf. Waar vroeger de overstap gemaakt moest worden van tekentafel naar 2D- en 3D-CAD-programma’s, volgt nu de overstap op het BIM. De tekenaars en de ontwerpers van Infrabo worden dus BIM-modelleurs. I-Theses, een multidisciplinaire, flexibele BIM-implementation consultant, leidt de overstap naar deze nieuwe aanpak in goede banen. De tekenaars leren nu construeren, berekenen en selectiewerkzaamheden uitvoeren binnen het BIM. Volgens gedelegeerd bestuurder Geert Vanberts wil bedrijf zich op deze manier wapenen tegen de toekomst: “Het belang om alle betrokken partijen vroeg in het bouwproces aan te spreken is essentieel voor het goede verloop hiervan. Momenteel werken wij bij Groep Infrabo al in bouwteams, deze hebben hun sterkte al bewezen in het verleden. De logische stap is dat we nu gaan communiceren door middel van een 3D-model. De sterkte hiervan is dat het interpreteren van bepaalde plannen en informatie veel duidelijker is voor elke betrokken partij. Wat de klant finaal sterk ten goede komt!” besluit Geert Vanbets.

Het eerste pilootproject volgens het BIM van Groep Infrabo wordt het vernieuwde bedrijvencomplex Hyundai Heavy Industries.

 

GERELATEERDE DOSSIERS