Doorzoek volledige site
13 oktober 2015 | ARCHITECTURA.BE

Veel volk maakt veel architectuur (mee)

Untitled from series Fictions. Illustratie | Filip Dujardin.

Met bijna overal volgeboekte activiteiten en veel meer belangstelling dan voorziene plaatsen was deze 7e editie van de Dag van de Architectuur een schot in de roos. In totaal maakten bijna 25.000 mensen deze Dag van de architectuur mee. 

De verrassing van de Dag was de Watersilo in Beersel waar meer dan 1.500 bezoekers dit knap staalje architectuur en ingenieurskunst kwamen bewonderen. Het grootste architectuurfestival van Vlaanderen en Brussel ging dit jaar met een selectie van 90 spraakmakende gebouwen op zoek naar een geëngageerd publiek. Met het thema ‘architectuur maken en meemaken’ mikte het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) op iedereen die actief wil meewerken aan de architectuur waarin we dagelijks vertoeven. 

 

Gedeeld avontuur

“Architectuur wordt door steeds meer mensen mee gemaakt”, stelt Stefan Siffer, projectleider van de Dag van de Architectuur. “Het besef groeit dat we allemaal aandeelhouders zijn in genereuze architectuur.” Meer dan ooit is architectuur volgens Siffer daarom een gedeeld avontuur. “Architecten, gebruikers, opdrachtgevers, ambtenaren, burgers, onderzoekers, kunstenaars, kinderen, zorgverleners … allen hebben ze een aandeel in het bouwproject, niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen die met het gebouw te maken heeft in deze en in volgende generaties.”

 

De burger als projectontwikkelaar

Door projecten als We kopen samen den Oudaan in Antwerpen, De Hoorn in Leuven en Cohousing DSDS in de schijnwerpers te plaatsen, voedt de Dag van de Architectuur het brede debat rond vastgoed en stadsontwikkeling. Hoe kunnen we vastgoed weer betaalbaar maken voor iedereen en hebben we met de reconversie van bestaande gebouwen een extra troef in handen? De Dag van de Architectuur schuift crowdfunding en ‘de burger als projectontwikkelaar’ als een mogelijk alternatief naar voor. Dit is een hot topic: “Dat de belangstelling voor projecten als We kopen samen den Oudaan de verwachtingen overtreft, bewijst hun maatschappelijke relevantie. In geen tijd waren de bijhorende rondleidingen uitverkocht.”

 

Zorgkentering

Deze editie stond ook in het teken van ‘scholenbouw en zorginfrastructuur’. Het gebrek aan capaciteit en de vaak belabberde staat van de voorzieningen in deze sectoren is een heikel punt. De Dag van de Architectuur 2015 stelde enkel schoolgebouwen en zorgcentra open die een positieve kentering inluiden. Projecten als IGLO op Linkeroever (Antwerpen) en Woonzorgcentrum Ter Leenen (Nevele) zijn met hun transparante karakter en veelzijdige invulling veelbelovend voor de toekomst. 

 

Kwaliteit

Omdat architectuur naast functionaliteit ook een inhoudelijke meerwaarde moet bieden voor haar gebruiker, zette deze editie van de Dag van de Architectuur minder in op kwantiteit en meer op kwaliteit. Via exclusieve rondleidingen, publieke debatten en toelichtende tentoonstellingen werd een geëngageerd publiek bereikt dat actief architectuur wil mee-maken. De druk bezochte Avond van de Architectuur bracht via drie panelgesprekken met sprekers uit zeer uiteenlopende disciplines bewust een zekere polemiek teweeg en werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur. De laureaat Xaveer De Geyter was uitte in zijn dankwoord zijn appreciatie voor deze prijs.

 

Vrijwilligers & medewerkers

De Dag van de Architectuur steunt op de inzet van honderden vrijwilligers en medewerkers. Meerdan 500 lokale hosts, gidsen en architecten, verslaggevers en vele anderen zetten zich in om vandeze dag een succes te maken . Een omvangrijke lijst partners, stadsdiensten en lokalearchitectuurorganisaties toont aan dat hedendaagse architectuur in Vlaanderen in volle bloeistaat. Zonder hen was de realisatie en het slagen van de Dag van de Architectuur niet mogelijk.