Doorzoek volledige site
20 oktober 2015 | JOOS NEVEN

Molenkant: woonsite voor Harelbeke waar groen en water samenvloeien

Met het Molenkant-project schenkt Projectontwikkelaar DCB Harelbeke een nieuwe hotspot waar water en groen samenvloeien. CONIX RDBM Architects ontwierp 179 appartementen verspreid over zes gebouwen. De gebouwen worden verbonden door groene wandelpaden en een nieuw park.

Tegenover het Moleneiland

DCB hoopt met Molenkant niet enkel appartementen aan te bieden, maar ook een meerwaarde voor de stad zelf: “Naast het woonproject wordt een nieuw groot park aangelegd als centrale groene long van de stad. Het groene Moleneiland, een toegankelijk natuurgebied met zicht op een vispassage, ligt tegenover het project. In het project zelf voorzien we heel wat ruimte voor groen tussen en rond de gebouwen. Vanuit de appartementen heb je dus uitzicht op het water van de Leie én het groen,” stelt Nathalie Bisschops van DCB.

 

Klaar voor energietesten in 2021

Molenkant is het eerste woonproject in Harlbeke dat BEN (bijna energieneutraal) is. Aan de basis daarvan ligt de warmterecuperatie via een warmtenet dat afkomstig is uit de verbrandingsovens van Harelbeke. Dit zorgt ervoor dat Molenkant voor 45% leeft op hernieuwbare energie. In combinatie met extra thermische isolatie en een uitgekiend ventilatiesysteem resulteert dat in een energiepeil van minder dan 30. Dit overtreft de huidige wetten: pas in 2021 zal E30 voor nieuwbouwprojecten de wettelijke standaard worden.

 

Semipublieke ruimte

Voor het ontwerpen van de 179 appartementen aan de Stedestraat deed DCB een beroep op CONIX RDBM Architects. In totaal staan er een zestal gebouwen. Volgens Frederik Jacobs, CEO van CONIX, werd er bij het ontwerp maximaal rekening gehouden met de menselijke schaal: “Het opdelen in zes woonblokken resulteert in semipublieke ruimten die door een wandelpad worden verbonden. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en tot rust komen.”

 

Variatie binnen een geheel

Het gevelbeeld en de materialisatie zoeken aansluiting met de streek. “Met beperkte materialen – baksteen, plaatmateriaal en sierpleister – is er toch veel variatie. Alle gebouwen hebben een eigen identiteit, maar blijven een geheel,” vertelt Jacobs. De architectuur is tijdloos en duurzaam. Binnen een helder en sterk hoofdopzet stralen de details verfijning, warmte en sfeer uit.

 

Leefcomfort

Het architectenbureau ontwierp 179 appartementen verspreid over zes gebouwen, die verbonden zijn door een ondergrondse parkeergarage met zo een 180 parkeerplaatsen. In het ontwerp is ernaar gestreefd om alle appartementen zuid of zuidwest te richten.  Dat geeft de toekomstige bewoners extra leefcomfort. Bovendien hebben de appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers allemaal zeer ruime terrassen met uitzichten op water en groen. De sleutel-op-de-deur afwerking wordt naar wens van de kopers uitgevoerd en is in de prijs inbegrepen. De appartementen zijn 62 tot 100m2 groot. De buitenaanleg van de gemeenschappelijke groenzones wordt ten slotte door de projectontwikkelaar voorzien.