Doorzoek volledige site
27 oktober 2015 | KEVIN MOENS

Assistentiewoningen Ter Bleuk te Bonheiden: bezorgd bouwen

Bij het ontwerp van dit project probeerde architecte Hilde De Ruysscher van architectenbureau Kennes-Elegeert / De Ruysscher een specifieke uitstraling aan de gebouwen te geven door extra aandacht te tonen voor beleving, een prettige oplettendheid te stimuleren en zinvolle prikkels te bieden. De gebouwen roepen op tot actieve deelname, zonder van hoger hand opgelegde discipline.

Ter Bleuk is een bestaand rusthuis waarvoor het architectenbureau reeds sedert meer dan twintig jaar alle dossiers uitwerkt voor renovaties, aanbouwen en aanpassingen aan de gebouwen. In 2012 kregen de architecten de opdracht voor het bouwen van 52 assistentiewoningen. Hierbij opteerden ze voor een sterke, simpele typologie van de gebouwen. Er zijn vier compacte clusters voorzien van 6 of 8 assistentiewoningen per verdieping, die met elkaar in verbinding staan via een open trap, een vide en een lift. Iedere flat is een autonome woning. Er zijn twee types: flats van 55 m2 en 64 m², elk met een eigen terras, living, kookhoek, slaapkamer, badkamer en geschikt voor rolstoelgebruik.

 

Sociaal samenzijn

Uiteraard werd er ook aandacht geschonken aan de gemeenschappelijke ruimtes. Hier ligt de focus op gezelligheid, sfeer en sociaal samenzijn. Op de benedenverdieping van het hoofdgebouw werd er een cafetaria en leesruimte voorzien. De bewoners kunnen ook ’s middags samen eten in de kelderverdieping, waar er een speciale eetruimte werd ingericht. Om de sfeer en het comfort in deze ruimte te verhogen, werd het plafond geïsoleerd met SOUNDLESS van Promat, een geluidsabsorberende spuitmortel. Deze akoestische, brandwerende spuitmortel zal ervoor zorgen dat de verstaanbaarheid optimaal is en het omgevingsgeluid gedempt wordt. In het hoofdgebouw bevinden zich ook een kapper, een wellnessruimte, enz. en in het midden van het complex staat een enorme, oude sequoia.