Doorzoek volledige site
22 oktober 2015

Calatrava wint European Prize for Architecture

Calatrava in het station van Luik. Illustratie | Eric de Mildt

De European Prize for Architecture wordt dit jaar uitgereikt aan de Spaanse architect Santiago Calatrava. De prijs wordt op 17 november overhandigd in het World Trade Center in New York, waar zijn laatste project - een ondergronds treinstation - zijn voltooiing nadert.

De architectuurprijs wordt toegekend door The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum. De organisaties roemen Calatrava als ‘architect, ingenieur, beeldhouwer en schilder’.

‘Calatrava benadert architectuur als een ingenieur, maar ook als een kunstenaar. In zijn werk zien we deze drie disciplines vloeiend samensmelten tot één geheel zonder onderscheid te maken’, aldus Christian Narkiewicz-Laine, ceo van The Chicago Athenaeum.

De 64-jarige Calatrava wordt dan wel geloofd voor zijn vooruitstrevende architectuur, maar moet ook vaak kritiek slikken omdat zijn projecten meestal veel duurder uitvallen dan verwacht én met serieuze vertraging worden opgeleverd.

 

Stations van Luik en Bergen

Bruggen en stations vormen zijn specialiteit. Zijn bekendste bouwwerken zijn het futuristisch ogende cultuurpark in Valencia, de Turning Torso, een wolkenkrabber in het Zweedse Malmö, en het dak van het Olympisch stadion in Athene.

In ons land is de sterarchitect verantwoordelijk voor het witgolvende treinstation van Luik-Guillemins en hij tekende ook de plannen voor het nieuwe station in Bergen, dat momenteel wordt gebouwd.

De European Prize for Architecture werd voor het eerst uitgereikt in 2010, aan de Deen Bjarke Ingels. Andere laureaten van de architectuurprijs waren de Italiaan Alessandro Mendini (2014), de Fin Marco Casagrande (2013), het Noorse bureau TYIN Architects (2012) en het Duitse Graft Architekten (2011).