Doorzoek volledige site
03 november 2015 | JOOS NEVEN

Office 164 van Office Kersten Geers David Van Severen: upgrade naar passiefbouw

Office KGDVS ontwierp de renovatie van een kantoorgebouw in Kortrijk. De bestaande constructie zal opgewaardeerd worden tot een passiefbouw. Een alleenstaande onafhankelijke gevel rond het gebouw zal zorgen voor een nieuwe look en de verdeling van natuurlijk licht. De renovatie zou dit jaar nog moeten beginnen.

Voorbeeld

De renovatie tot passiefbouw kadert in de doelstelling van de Vlaamse Overheid om een voorbeeld te stellen op het vlak van energiezuinige kantoorgebouwen. Binnen het gebouw worden polyvalente ruimtes en vergaderzalen, open kantoorvloeren, en individuele spreekruimtes ingericht. Er werd gezocht om met een minimum aan middelen (variërende betonnen gevelpenanten als leidingkokers en betonnen terrasluifels als zonnewering) een interessante gevel te ontwikkelen én het gebouw na renovatie tot passiefkantoor te maken. Architecturale elementen zijn dus de technische tool om te komen tot een duurzaam en rationeel energieconcept. Het project tracht hierdoor een voorbeeld te zijn op vlak van energiezuinige renovaties.

 

Passief jasje

Het bestaande gebouw wordt gestript tot enkel de basisstructuur in beton (kolommen en ribbenvloeren) overblijft. De architectuur van het gerenoveerde kantoorgebouw wordt bepaald door de toevoeging van een aantal nieuwe lagen in de gevel. Als eerste nieuwe laag is er het buitenschrijnwerk waarvan de stijlen een ander ritme volgen dan de bestaande betonstructuur. Voor dit schrijnwerk komt een autonome betonstructuur van gevelpenanten en terrassen als leidingkokers voor de nieuwe technische installaties en zonnewering. Het ritme van de toegevoegde lagen loopt niet gelijk, wat een interessant en steeds wisselend gevelbeeld oplevert.

 

Groene omgeving

Het kantoorgebouw staat in een groene woonzone. Daarom doorbreekt het ontwerp ook de typische eigenschappen van een standaardkantoorgebouw. Het gebouw heeft een rechthoekig en rationeel plan, maar de looks van de gevel zorgen voor een naadloze integratie in de groene woonzone. Verder wordt er voor de renovatie enkel gebruik gemaakt van eenvoudige, duurzame materialen en ingrepen, zoals beton en hoogwaardig isolerend schrijnwerk voor de gevel en een verhoogde kroonlijst als visuele afscherming van de technische installaties op het dak, eigen aan passiefgebouwen. Een duurzame, knappe aanwinst voor de buurt, dus!

GERELATEERDE DOSSIERS