Doorzoek volledige site
03 november 2015 | JOOS NEVEN

Studentenrestaurant van UA Campus Middelheim verzorgt samenhang

Driesen-Meersman-Thomaes architecten ontwierp een nieuw studentenrestaurant voor de universiteit Antwerpen. Studiebureau Boydens nam de technieken voor zijn rekening. Op de Middelheimcampus kunnen studenten sinds maart 2015 terecht in het ruime, moderne restaurant. De situering van het restaurant zorgt bovendien voor een sterkere samenhang op de campus.

Angelsaksisch model

In de loop der jaren is het terrein van de voormalige Koloniale Hogeschool volledig volgebouwd, waardoor de buitenomgeving gedegradeerd werd tot een restruimte zonder kwaliteit of identiteit. Dit project introduceert een campusmodel van gebouwen rond een grasplein gelijkaardig aan de Common Green van de Angelsaksische universiteiten. De heldere positionering van het nieuwe restaurant genereert daarom een sterkere samenhang. Het gebouw beslaat de volle breedte van het terrein als een verlengde van de Common Green.

 

Open agora

De zaal van het restaurant is een open agora die door haar precieze maatvoering een geborgen aanblik biedt.  Een genereuze relatie tussen de binnen- en buitenruimten is echter essentieel. De lage luifel omheen het gebouw biedt beschutting tegen regen en zon, maar treedt in eerste instantie ook op als ruimtelijke bemiddelaar. De slanke luifelstructuur verwijst naar de iets verder gelegen neokoloniale directeurswoning. De luifel verbindt aan de westzijde het restaurant met het hoofdgebouw en aan de oostzijde kromt het gebouw zelf over tot een buitenruimte voor afvalcontainers.

 

Multifunctioneel

Het gebouw telt 5 evenwijdige beuken. De structuur van draagwanden en kolommenrijen resulteert in een helder strokenplan met dienende en bediende ruimtes. De free-flow wordt afsluitbaar zodat de gebruikszaal ook voor andere activiteiten gebruikt kan worden. Bijna alle functies bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping. Het hoogtecontrast tussen de beuken zorgt voor veel daglicht in de keukens en aan de kantoren. Het nieuwe restaurant is al sinds maart geopend.