Doorzoek volledige site
03 november 2015 | JOOS NEVEN

BURO II & ARCHI +I kiest kloostertypologie voor renovatie WZC Sint-Jozef in Woumen

Het verouderde woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Diksmuidse deelgemeente Woumen zal binnenkort een renovatie ondergaan. BURO II & ARCHI+I heeft de opwaardering ontworpen. De eerste fase van de bouwwerken is al rond, de tweede fase is volop in ontwikkeling. De renovatie hoopt niet enkel op het esthetische vlak te scoren, maar ook op functioneel vlak.

100 bedden, vijf afdelingen

In Sint-Jozef wonen niet enkel bejaarden, maar ook dementerenden, bewoners van serviceflats, en tijdelijke bewoners. De renovatie zal in totaal opgesplitst worden in vijf verschillende afdelingen. Naast de klassieke kamers en gemeenschappelijke voorzieningen, is er groepswonen, een afdeling voor dementerenden, de mogelijkheid voor een tijdelijk verblijf en dagopvang. Door de doordachte inplanting van deze afdelingen op het terrein is er ofwel een aansluiting op de meer publieke zijde of op de meer landschappelijke zijde van het terrein. Ook de buitenruimtes weerspiegelen verschillende sferen, van meer intieme binnenzones tot weidse openheid.

 

Energie

"Dit nieuwe woonzorgcentrum is een voorbeeldproject op vlak van duurzaamheid met minimale energieprestatie-eisen van E60 en K30. De gebouwenschil heeft een goede thermische isolatie, is zo luchtdicht mogelijk en beschikt over buitenzonnewering. Een condenserende gasketel met decentraal ventilatiesysteem D in combinatie met verticale bodemsondes (BEO-Veld) zorgen voor warmterecuperatie en afkoeling tegelijk via betonkernactivering en vloerverwarming. Thermische zonnepanelen leveren warm water," klinkt het bij BURO II & ARCHI +I. 

 

Optimale functionaliteit

Functionaliteit en esthetiek gaan mooi samen, en dat bewijst BURO II & ARCHI +I met dit project. Vanuit een stedenbouwkundige, historische, ecologische en maatschappelijke analyse heeft BURO II & ARCHI+I gekozen voor een hedendaagse kloostertypologie die duidelijk verwijst naar het verleden van de site. Door deze opstelling kan het woonzorgcentrum optimaal functioneren en kunnen tegelijk de duurzaamheidseisen op een rationele en evenwichtige manier worden georganiseerd. De horizontale luifels in wit gepolierd architectonisch beton en spievormige terrassen springen onmiddellijk in het oog.  De luifels hebben echter niet enkel een esthetisch en sfeerbepalend karakter, maar zijn ook op andere punten functioneel: ze dienen namelijk ook als verticale brandoverslag tussen de verdiepingen en zijn zo gemaakt dat de mobiele zonwering met screens en de rail voor het reinigen van de ramen ingewerkt zitten in de geprefabriceerde elementen. Het project slaagt er ten slotte in een kwalitatieve uitvoering met hoogwaardige materialen neer te zetten op een beheerste, subtiele en rustgevende manier. Zo wordt er vormgegeven aan een gemeenschapsvoorziening met een oppervlakte van ruim 6000m².

 

GERELATEERDE DOSSIERS