Doorzoek volledige site
11 november 2015 | MARIJKE MARIS

Eerste huis van BIG Hualien Residences voltooid

Illustratie | Bjarke Ingels BIG
Illustratie | Bjarke Ingels BIG
Illustratie | Bjarke Ingels BIG
Illustratie | Bjarke Ingels BIG

Het meest bergachtige project tot nu toe van BIG, is een complex met vakantiewoningen net buiten Hualien City aan de oostkust van Taiwan. De bouw van het eerste huis is afgerond. Het geheel moet op de ruggengraat van Taiwan lijken, verwijzend naar de bergen in het westen. Het wordt door de Taiwan Land Development Corporation ontwikkeld als een nieuwe wijk die de schoonheid van de omringende natuur respecteert en versterkt. Men wil er bovendien een actief en sociaal leven buiten de stad faciliteren.

De heuvels van Hualien

Het eerste huis, 1000 vierkante meter groot, toont alvast een blik op het leven in de Hualien Residences. De meubels zijn op maat gemaakt door KiBiSi. De indeling is efficiënt en de vorm van de woonst kenmerkt zich door smalle daken die bedekt zijn met planten. Ze suggereren het idee van een heuvel.

"De Hualien Residences zijn een pragmatische en utopische poging om de ecologische kwaliteiten van de natuur niet te laten opslokken door stedelijke ontwikkeling, maar ze net uit te breiden en te versterken. Waar de Spanjaarden manieren vonden om huizen en steden te bouwen op het poreuze gesteente van de lokale bergen in Guadix, construeert men in Taiwan nu stadsgezichten van bewoonde hellingen," zegt BIG-oprichter Bjarke Ingels.
 

Efficiënte daken

"De efficiënt ontworpen, golvende daken van de gebouwen voorzien de wijk van een grote variatie in soorten woningen. Ze scheppen ook gemeenschappelijke ruimtes," aldus het bedrijf. "De kenmerken van de hoekige silhouetten vinden we terug binnenin de appartementen. Zo creëren we een bijna traditioneel gevoel van zolders en veranda's, midden in een modern gebouw."

"De daken lopen van oost naar west om verblinding en thermische blootstelling aan de zon te blokkeren, zowel 's morgens als 's avonds. De vorm en oriëntatie van de structuren zorgen voor een koel en comfortabel microklimaat beneden, op het niveau van de voetgangerszone. De aangelegde daken verzachten verder ook de opwarming van de balkons en terrassen en verminderen zo de energielast voor koeling."

De bouw van het complex start officieel volgend jaar (2016) en eindigt in 2018.