Doorzoek volledige site
10 december 2015 | CAROLINA HENDRIKX

Renovatie oude cinemazaal de ROMA

Illustratie | Paul Jongeneelen
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Paul Jongeneelen
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Paul Jongeneelen
Illustratie | Paul Jongeneelen

Omwille van de slechte bouwfysische toestand had de feest- en cinemazaal de Roma behoefte aan een grondige renovatie. Dit beschermd monument, gebouwd in 1928 in Antwerpen, is bijgevolg gerestaureerd door DMT architecten. Deze verbouwing gebeurde in diverse fasen tussen 2003 en 2015. Na voorzichtig omgaan met de oorspronkelijke staat en nauwkeurige opmetingen, is deze zaal getransformeerd tot een polyvalente zaal voor cultureel gebruik.

Condensatieproblemen

In oorspronkelijke staat had het gebouw ondermaatse bouwfysische prestatie. Het gebouw was aanvankelijk niet geïsoleerd en aan de buitenzijde was het zaalvolume begroeid met klimop die woekerde tot op de zolder. Het dak en de dakgoten waren in zeer slechte staat waardoor het regelmatig binnen regende. Bovendien was tijdens sommige concerten de vochtigheid in de zaal zo groot dat het condensatiewater zich op de muren afzette. Bijgevolg voerde men verschillende temperatuur- en vochtigheidsmetingen uit: voor, tijdens en na de concerten.  Hieruit volgde de noodzaak voor onder meer de volledige isolatie en bekleding van het beschermde zaalvolume.

 

Terug naar de oorspronkelijke staat

Het dak werd terug voorzien van de origineel diagonaal geplaatste vezelcementleien. Ook de buitengevels werden in hetzelfde materiaal afgewerkt. Hiervoor werkte het architectenbureau in samenwerking met de buren een specifiek kleurpatroon uit. De drie straatgevels werden gerestaureerd en voorzien van gereconstrueerde ramen in de oorspronkelijke kleurstelling . De inkompartij aan de straatzijde bracht men terug naar de aanvankelijke staat van 1928. Bij het demonteren van de toevoegingen van de jaren vijftig werd het originele opschrift ROMA teruggevonden.

 

Interieur

Het balkon, bestaande uit een houten constructie bovenop een betonskelet werd gedemonteerd, de betonstructuur werd ingemeten en verbeterd. Hierop werd een nieuwe houtstructuur en parketvloer aangebracht. De aanwezige zetels, ondertussen zestig jaar oud, verkeerden in zeer slechte staat en werden vervangen door nieuwe identieke exemplaren. De nog aanwezige binnen schildering werd gereinigd en gefixeerd zodat het oorspronkelijke karakter van de zaal ongeschonden blijft. Verder zijn de aanwezige gloeilampen vervangen door een centraal te bedienen ledsysteem zodat de verlichting terug op een duurzame manier bruikbaar is.

 

Ventilatiesysteem

Voor de volledige zaal werd na verschillende voorstellen en proefopstellingen een ventilatiesysteem ontwikkeld ( in overleg met Onroerend Erfgoed ). Hierbij wordt de verse lucht aangevoerd via het plenum onder de houtconstructie van het nieuwe balkon en via diverse verluchtingsmonden die discreet aangebracht zijn in de ronding van het plafondgewelf. De extractie van de lucht gebeurt dan via vier van de nog aanwezige oorspronkelijke verluchtingsroosters in het plafond.