Doorzoek volledige site
01 december 2015 | JEROEN SCHREURS

Light + Building 2016: focus op Human Centric Lighting en beveiligingstechniek

Illustratie | © Messe Frankfurt Exhibition / Pietro Sutera

Van 13 tot 18 maart is Frankfurt het mekka voor iedereen in de verlichtings- en gebouwautomatisatie-sector. Light + Building, de grootste wereldbeurs voor licht- en gebouwtechniek, brengt 2.500 exposanten bij elkaar die er hun nieuwe producten voorstellen.

Op deze editie van Light + Building staat veiligheidstechniek centraal. Aandachtspunten zijn de integratie van verschillende veiligheidssystemen zoals videobewaking of toegangscontrole en de koppeling met de technische gebouwautomatisering bij Smart Buildings en Smart Homes.

Iris Jeglitza-Moshage, senior vice-president van Messe Frankfurt: “Beveiligingstechnieken met licht werden tot nu toe vaak gescheiden van andere gebouwautomatiserings-systemen. Nu die meer en meer worden gekoppeld, nemen ook de vragen toe: wat is de beste interface? Welk systeem overruled het andere? Die vragen komen ook terug op de zijconferentie Intersec Forum, een conferentie over veiligheid en beveiligingstechnologie."

 

Koppelen

Het thema van Light + Building 2016 is ‘Where modern spaces come to life: digitaal – individueel – gekoppeld’. Volgens Jeglitza-Moshage is die koppeling van installaties de volgende grote ‘push’ in de sector: “De vorige innovatiegolf bij automatiseringstechnologie lag op het vlak van duurzaamheid. Nu zien we dat alle fabrikanten inzetten op de koppeling van systemen en een gemakkelijke bediening op een centrale interface, zoals een smartphone.”

 

Human Centric Lighting

‘Human Centric Lighting’, moderne lichtbesturing aangepast aan het natuurlijk verloop van het daglicht, staat tijdens deze Light + Building ook in de kijker. Met die technieken willen producenten het prestatievermogen, welzijn en slaapgedrag van mensen positief beïnvloeden.

 

Luminale

België is traditioneel goed vertegenwoordigd op Light + Building en de organisatoren verwachten ook dit jaar veel Belgische standhouders en bezoekers. Jeglitza-Moshage: “Onze beurs biedt een allesomvattend aanbod met alle wereldpremières rond licht- en gebouwtechniek. Naast de beurs organiseren we samen met de stad Frankfurt ook Luminale, een unieke lichtshow met ongeveer 100 lichtevents en –evenementen.”