Doorzoek volledige site
14 december 2015 | JOOS NEVEN

The Link: duurzame, personaliseerbare studentenflats met warme uitstraling

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Home Invest Belgium

Home Investment Belgium heeft in Oudergem een nieuw studentenhuis ingehuldigd met in totaal 123 studio’s verspreid over zes verdiepingen. De nieuwe constructie onderscheidt zich niet enkel op het vlak van duurzaamheid: de studenten konden ook hun eigen flat inrichten en personaliseren. Het ontwerp van DSW Architects is opgetrokken in de studentenbuurt vlakbij de ULB en VUB.

Kwalitatieve afwerking in eigen portefeuille

The Link is ontstaan dankzij een renovatie van een oud kantoorgebouw op de Maurice Charlentstraat in Oudergem. Tijdens de renovatie heeft Home Investment Belgium ingezet op duurzaamheid, en dat niet zonder resultaat: de netto energiebehoefte voor verwarming bedraagt 5.65 kWh/m2 en de volledige oude structuur van het kantoorgebouw is behouden tijdens de renovatie. Bovendien is het de bedoeling dat het gebouw minstens 15 jaar in eigen portefeuille blijft, zodat HIB het gebouw kan beheren naar eigen wens. De studio’s zelf zijn tussen de 28 en 55 m2 groot. Elke flat heeft een kitchenette en een eigen badkamertje met douche. Bijkomend werd op elke verdieping een grote gemeenschappelijke keuken met terras voorzien waar studenten samen kunnen kokkerellen. Ook de studentikoze inrichting met biljarttafel en vintage-elementen nodigen uit om samen te komen. Op het gelijkvloers bevindt zich ook een gemeenschappelijke studeer- en/of woonkamer en een terras met houten bankjes en wat groen. Er is zelfs een fitnessruimte voorzien waar de studenten kunnen sporten. “Tijdens de studentenperiode ontwikkelt ieder zijn eigen identiteit, de klemtoon ligt daarom op sociaal contact,” zegt Toon Haverals, Chief Development Officer van HIB.

 

Persoonlijke stempel

Studenten kunnen hun eigen flat personaliseren en elke studio kan modulair bemeubeld worden, wat The Link onderscheidt van studentenhuizen met uniforme koten. “Dit idee kon op veel bijval rekenen van studenten. Door af te stappen van uniforme flats kan elke student zijn eigen stempel drukken. Daarenboven konden ze de kleur van het kader rondom hun raam zelf kiezen: een weerspiegeling van de persoonlijkheid van elke student die zelfs vanop straat herkenbaar is,” voegt Filip Van Wijnendaele, HIB’s Chief Operating Officer er aan toe.

 

Duurzaamheid over de hele lijn

Naast de recuperatie van de oude structuur van het gebouw heeft HIB ook gekozen voor duurzame materialen en energie-efficiënte installaties. Studiebureau Enerdo stond in voor de technieken. Een korte opsomming van de gekozen oplossingen:

 

Materiaalgebruik

De bureaus, kasten, en het keukenmeubilair zijn opgebouwd uit witte betonplex met de kern in het multiplex. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor bekistingen: robuust, maar ook warm. Bovendien zijn de bedden, de tafels, en de banken gemaakt uit slijtvast steigerhout. In de gemeenschappelijke keuken zijn verder geen opendraaiende fronten voorzien om de look van de inox structuur in de keuken niet aan te tasten. Een groendak moet het leven van de dakbedekking verlengen en de ledverlichting in het gebouw beperkt het energieverbruik. De kers op de taart is echter de vloer in de gemene delen en in de inkomhal: op die vloeren ligt parket. Om dit parket te wapenen tegen studentenfeestjes koos HIB voor een 21mm dik samengesteld parket met een toplaag van 6mm barnwood. Dit is gerecupereerd hout van afgebroken hutten uit de VS (Cradle-to-Cradle). Dit hout heeft dus al een leven achter de rug, wat trouwens goed te zien is. De doorleefdheid zorgt er echter voor dat het parket ook de komende 30 jaar kan verouderen, zonder dat iemand zich stoort aan extra vlekken of kleurverschillen.

 

Technische installaties

De keuze voor duurzame materialen gaat gepaard met energie-efficiënte installaties. Zo leveren zonnepanelen elektriciteit aan de gemeenschappelijke delen. Het gebouw is ook uitgerust met een ventilatiesysteem type D met warmteterugwinning, waardoor geen energie of warmte verloren gaat bij het verluchten. Twee gemeenschappelijke gasketels met een hoog rendement zorgen dan weer voor de verwarming. De extra combilus warmt het water op. Dankzij deze combinatie van de etagestations en de combinatielus wordt het water lokaal opgewarmd, waardoor bijkomende leidingen met transportverliezen niet aan bod hoefden te komen. Ten slotte is de buitenschil van het gebouw erg geïsoleerd en is het gebouw zeer compact ontworpen.

Het oog voor kwaliteit en duurzaamheid en de mogelijkheid om de kamers te personaliseren heeft succes bij de studenten: op twee maanden tijd vond elke flat een huurder.