Doorzoek volledige site
16 december 2015 | TIM JANSSENS

La Cité Miroir in Luik: ondergedompeld in een bad vol historiek

De voormalige zwembaden van La Sauvenière in Luik fungeren voortaan als tentoonstellings- en evenementenruimtes.
Het grote hoofdbad maakte plaats voor een toneelzaal met 285 plaatsen, een technisch huzarenstukje.
Het gebouw is getransformeerd tot een cultureel bolwerk en is uitgerust met de meest recente snufjes op het vlak van isolatie, verwarming en verlichting.
Het kleine bad op de derde verdieping, bereikbaar via een lift of trappen aan de zijde van de Place Xavier Neujean, vormt de nieuwe publieke toegang van het Cité Miroir-complex.

De renovatie van de oude baden en thermen van La Sauvenière, geconstrueerd in de stijl van een passagiersschip op basis van de plannen van architect Georges Dedoyard en in onbruik sinds 2000, grensde aan het onmogelijke. Het project had tot doel om in dit gebouw een toneelzaal en een expositieruimte in te richten, evenals alle benodigde infrastructuur en extra ruimtes. De herinnering aan de originele architectuur en de oorspronkelijke functie van het complex is prominent aanwezig.

De haalbaarheidsstudie uit 2005, die uitblonk door haar nauwkeurigheid en haar respect voor het intrinsieke karakter van het gebouw, overtuigde alle betrokken partijen om over te gaan tot een grondige renovatie en een gedeeltelijke classificatie als Waals monument. Dit bracht een radicale functieverandering met zich mee. Het gebouw is door Triangle Architectes getransformeerd tot een cultureel bolwerk en is uitgerust met de meest recente snufjes op het vlak van isolatie, verwarming en verlichting.

De zwembaden van weleer fungeren voortaan als tentoonstellings- en evenementenruimtes. Het beroemde lichtgewelf uit Val-Saint-Lambert-glas, dat in 1959 gesloopt werd uit veiligheidsoverwegingen en dat sindsdien aan het zicht onttrokken werd door een vals plafond, is in ere hersteld. Het zenitaal licht is opnieuw rijkelijk aanwezig.

Het grote hoofdbad maakte plaats voor een toneelzaal met 285 plaatsen, een technisch huzarenstukje. Het kleine bad op de derde verdieping, bereikbaar via een lift of trappen aan de zijde van de Place Xavier Neujean, vormt de nieuwe publieke toegang van het Cité Miroir-complex.

Het herstel en de opwaardering van dit fabuleus staaltje architecturaal erfgoed was een uitdagende oefening die een uitgebreide kennis van het originele ontwerp en zijn beperkingen vereiste, om ze zo uiteindelijk te kunnen gebruiken als grondslag voor de vernieuwingsoperatie en de broodnodige aanpassing aan de hedendaagse normen.

 

Dit artikel verscheen eerder al in architraaf.