Doorzoek volledige site
16 december 2015 | TIM JANSSENS

Functionele nieuwbouw voor Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Het nieuwe dierencomplex van het Natuurhulpcentrum biedt plaats aan 28 dierenkooien, twee dierenkeukens, drie ruime kamers voor de intensivecareafdeling, een egelopvangzolder en een grote opslagruimte.
De namen en logo’s van alle sponsorende bedrijven zijn vereeuwigd in een symbolische boom op de gevel van het complex.
Het nieuwe gebouw komt de werking van het Natuurcentrum sterk ten goede. “Voortaan kunnen we bij de opvang van onze dieren nog professioneler te werk gaan”, vertelt Sil Janssen.
Door de diversiteit aan kooien – klein en groot (tot zes meter hoog), licht en donker, warm en koel – is er in principe voor elk dier plaats in het gebouw.

In het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek worden jaarlijks enkele duizenden zieke of gewonde dieren verzorgd en voorbereid op een terugkeer naar de vrije natuur. Aangezien het aantal patiënten blijft groeien en de voormalige binnenkooien dringend aan vervanging toe waren, werd het bestaande gebouw op amper zes maanden tijd vervangen door een gloednieuw dierencomplex. Dankzij de steun en de goodwill van talloze bedrijven en sympathisanten bleef het kostenplaatje beperkt.

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek is de enige plek in Vlaanderen waar wilde dieren kunnen revalideren van een ziekte of andere lichamelijke euvels. Het centrum kampte echter met een nijpend plaatsgebrek en dus was er – ook door de verouderde staat van de 25 jaar oude kooi-infrastructuur – nood aan vervanging en uitbreiding. In de plaats van het bestaande gebouw kwam een gloednieuw dierencomplex, functioneel ingericht en uitgerust met enkele nuttige technische snufjes. Het biedt plaats aan 28 dierenkooien, twee dierenkeukens, drie ruime kamers voor de intensivecareafdeling, een egelopvangzolder en een grote opslagruimte.

 

Korte bouwperiode

De realisatie van het nieuwe dierencomplex was in verschillende opzichten een uiterst bijzonder gebeuren. Het Natuurhulpcentrum kreeg immers te maken met twee belangrijke hinderpalen: een uiterst krappe timing en een beperkt budget. Zowel de sloop van het voormalige gebouw als de constructie van de nieuwbouw moesten in het ‘laagseizoen’ gebeuren, tussen oktober en april. “Vanaf de lente lopen de kooien opnieuw vol met gewonde dieren, dus een korte bouwperiode was een absolute vereiste”, vertelt Sil Janssen, notoir dierenliefhebber en bezieler van het project. Janssen en co gingen aankloppen bij Mathieu Gijbels, dat in eerste instantie hielp bij de optimalisatie van de plannen. Nadien zette het alle zeilen bij om het gebouw snel en goedkoop te realiseren. Gijbels slaagde er dankzij zijn ervaren engineeringsafdeling en montageteam in om de ruwbouw (staalstructuur met sandwichpanelen) op amper vijf weken tijd wind- en waterdicht op te leveren. “De werken zijn gestart in november, de ruwbouw was klaar in december en in maart konden we de eerste dieren verzorgen in ons nieuwe gebouw. Alles is perfect volgens plan verlopen, een hele prestatie”, benadrukt Sil Janssen.

 

Financiële steun

Dat het nieuwe dierencomplex er uiteindelijk gekomen is, is in belangrijke mate te danken aan de (financiële) steun en de welwillende bijdrage van diverse bedrijven en sympathisanten. Zo bouwde Mathieu Gijbels de nieuwbouw tegen kostprijs en deed het er nog een extra korting van 10 procent bovenop. “Ook de leveranciers en de onderaannemers deden hun duit in het zakje”, vertelt Herman Verwimp, Marketing & HR Directeur bij Mathieu Gijbels. “De namen en logo’s van alle sponsorende bedrijven zijn vereeuwigd in een symbolische boom op de gevel van het complex.” Anderzijds zette Mathieu Gijbels in samenwerking met Het Belang van Limburg onder de naam #SOSbeestjes een heuse crowdfundingsactie op poten, die uiteindelijk meer dan 55.000 euro opbracht. Dankzij al deze hartverwarmende initiatieven werden de projectkosten gereduceerd tot 600.000 euro (in plaats van 900.000 euro), veel meer dan een slok op de borrel.

 

Doordacht ingericht

De officiële opening van het dierencomplex vond plaats op 1 mei, in aanwezigheid van Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Het nieuwe gebouw komt de werking van het Natuurcentrum sterk ten goede. “Voortaan kunnen we bij de opvang van onze dieren nog professioneler te werk gaan”, vertelt Sil Janssen. “Dankzij een lange, interne ‘werkgang’ langs de kooien worden onze medewerkers niet langer voor de voeten gelopen door bezoekers, die de dieren voortaan van buitenaf kunnen bezichtigen. Door de diversiteit aan kooien – klein en groot (tot zes meter hoog), licht en donker, warm en koel – is er in principe voor elk dier plaats in ons gebouw. Bovendien zijn de kooien uitgerust met perfect afwasbare en dus makkelijk te onderhouden wanden. De helft van het gebouw wordt verwarmd via een houtvergassingsketel en is goed geïsoleerd, voor de dieren die niet tegen de koude kunnen. In het niet-verwarmde deel brengen we de dieren onder die we binnenkort zullen loslaten in het wild. In de dierenkeukens kunnen we allerhande types voedsel bereiden en kunnen we de nodige info over de opgevangen dieren raadplegen via een dynamisch touchscreen. En dankzij de fors uitgebreide intensivecareafdeling op het verdiepingsniveau zijn we sinds kort in staat om meer dieren op een betere manier te verzorgen. Kortom: de bouw van het nieuwe dierencomplex is zonder meer een cruciale mijlpaal in de geschiedenis van het Natuurhulpcentrum.”