Doorzoek volledige site
11 januari 2016 | JOOS NEVEN

Nieuwe, beklimbare landmark in de Warandeduinen in Middelkerke

Illustratie | Architecten Delobelle
Illustratie | Architecten Delobelle
Illustratie | Architecten Delobelle
Illustratie | Architecten Delobelle
Illustratie | Architecten Delobelle
Illustratie | Architecten Delobelle

Tussen Middelkerke-Bad en Westende-Bad ligt het natuurgebied De Warandeduinen. Op dit moment staat in het midden van het reservaat een oude, vervallen watertoren. In samenspraak met de watermaatschappij en de gemeente ontwierp Architecten Delobelle een nieuwe toeristische landmark die op de basis van de watertoren gebouwd zal worden.

Uitzicht over natuur en zee

Aangezien het kustmilieu zijn tol geëist heeft op de oude, inmiddels inactieve watertoren, wil de gemeente Middelkerke de toren slopen en vervangen door een toeristische attractie. Architecten Delobelle ontwierp een hoge, beklimbare attractie die bezoekers een uitzicht biedt over het natuurgebied van 32 hectare groot en de kuststrook. De watertoren zal, op de basis van zes meter hoog na, volledig afgebroken worden. Uit deze basis zal de nieuwe constructie speels opflakkeren. Dankzij de moderne looks van de uitkijktoren lijkt de constructie uit de stenen sokkel te groeien als een bundel duin- of helmgras. De noodpompinstallatie die in de basis van de oude watertoren is ingebouwd, blijft behouden.

 

Fauna en flora

In totaal wordt de nieuwe constructie zo een zeven meter hoog. Het hoogste platform is zo bereikbaar mogelijk ontworpen voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Op het hoogste platform kunnen de bezoekers genieten van een panoramisch zicht van 360 graden. Aan de basis van de wenteltrap die leidt tot het hoogste platform, is plaats voorzien voor een kunstmatige vijver. Deze vijver is niet enkel een verwijzing naar de amfibieënpoel van het reservaat en de plaatselijke fauna en flora, maar ook naar het verleden van de constructie als watertoren.

 

De gemeente Middelkerke hoopt met dit project een nieuwe toeristische landmark te bouwen die bezoekers het beste van de natuur biedt: de vegetatie rond de duinen, het strand, en de plaatselijke diersoorten.