Doorzoek volledige site
04 januari 2016

Internationale BIM-wedstrijd voor jonge architecten en architectuurstudenten

BIM Contest 2016 : site (beeld onder rechten) Illustratie | BIM Contest
BIM Contest 2016 (Bobigny) : sponsors Illustratie | BIM Contest

Het Parijse bedrijf Polantis organiseert samen met de stad Bobigny ‘Le Concours BIM 2016’. Deze BIM-wedstrijd is toegankelijk voor architecten en architectuurstudenten uit alle landen, de vereiste talen om deel te nemen zijn Frans en Engels. De deelnemers hebben tot en met 15 maart 2016 om een maquette in te dienen.

Deze eerste editie van ‘Concours BIM’ wil jonge architecten en studenten begeleiden in de toepassing van een BIM-werkwijze. Het belangrijkste doel: BIM promoten. De kracht van zo’n BIM-project zit volgens de organisatoren vooral in de mogelijkheid om een project doorheen alle fases te kunnen controleren, van ontwerp tot onderhoud, en dat is waarmee ‘Concours BIM’ wil experimenteren.

 

Bedrijvenincubator

Het te ontwerpen project is een bedrijvenincubator in Bobigny, vlak bij het Kanaal van de Ourcq. De jury zal de moderniteit en de innovatie van het architecturale voorstel beoordelen, maar ook de kwaliteit van de BIM-werkwijze van de kandidaten. Het programma moet voldoen aan de stedenbouwkundige regels die door de stad Bobigny worden opgelegd. Per sponsor moet er ook een van hun producten worden toegepast in de maquette.

 

BIM-methode

Wat het ‘Concours BIM’ onderscheidt van meer traditionele wedstrijden is het gevraagde 3D-model in open IFC-formaat, en daarom wordt ook een informatie-database gevraagd. Die elementen garanderen dat een BIM-methode gebruikt zal worden en laat de jury toe om genoeg informatie over het gebouw te raadplegen. Het programma en het wedstrijdreglement vinden geïnteresseerden op www.bimcontest.com. Deelname aan de wedstijd kost 48 euro per dossier, de winnende architect krijg 10.000 euro, de tweede en derde plaats respectievelijk 5.000 en 2.500 euro. De prijsuitreiking gaat door op 7 april 2016 in Parijs.

 

Sponsors

De deelnemende sponsors aan ‘Concours BIM’ zijn Odyssée Lumière Export - Rosa, Lafarge France, Reckli, Saint-Gobain, AkzoNobel Powder Coatings, Horizal, Socotec Région Centre Auvergne Limousin, Fondation Excellence SMA, BTP Consultants en Citae. Al die bedrijven zijn al gestart met BIM door de gegevens over hun gemodelleerde objecten ter beschikking te stellen voor bouwprofessionals.

GERELATEERDE DOSSIERS