Doorzoek volledige site
06 januari 2016 | ARCHITECTURA.BE

Internationale Awards

Ook in 2015 deden de trofeemakers weer goede zaakjes. Heel wat bureaus en ontwerpers werden immers tot laureaat gekroond in wedstrijden en awarduitreikingen wereldwijd. Wie stond waar op het podium en ging met welk beeldje aan de haal? Een overzicht. 

Pritzker Prize 2015: Otto Frei

Het comité kende de overleden architect postuum de Pritzker-prijs 2015 toe, de belangrijkste onderscheiding in de architectuur. De beslissing om Frei Otto de prijs toe te kennen werd al eerder genomen, en vertegenwoordigers van het comité hebben de architect nog kunnen ontmoeten om hem het goede nieuws mee te delen, luidde het.

Frei Otto werd gelauwerd omwille van zijn "visionaire ideeën en nieuwsgierige geest, zijn geloof in het delen van kennis en zijn teamgeest".

 

RIBA Stirling Prize: Burntwood School (AHHM)

De RIBA Stirling Prize ging dit jaar naar de Burntwood Schoool in Londen, een project van het bureau Allford Hall Monaghan Morris (AHHM). Het bureau friste de bestaande gebouwen op en voegde acht panden aan de campus toe. De nieuwbouw bestaat uit zes schoolgebouwen en twee culturele gebouwen die de bestaande gebouwen verbinden.

 

LEAF Awards:Ribbon Chappel (Hiroshi Nakamura & NAP Co.)

Van bijzondere gevels tot het meest duurzame project. Kortom, de meest innovatieve architectuurprojecten. De organisatie omschrijft de LEAF Awards als een architectuurprijs voor projecten die de maatstaf bepalen voor internationale architectuur. De Ribbon Chappel kwam dit jaar als grote winnaar uit de bus.

 

MIPIM Awards

De organisatie van de MIPIM Awards liet naar goede gewoonte in de helft van het jaar een waslijst met laureaten in de verschillende categorieën. Jean Nouvel kreeg met zijn One Central Park in Sydnet de BVest Innovative Green Building Award toebedeeld. De Markthal in Rotterdam kwam als Best Shopping Centre uit de bus en Shigeru Ban kreeg het Best Futura Project-beeldje voor zijn Cité musicale départementale de l’Ile Seguin in Boulogne-Billancourt. Een volledig overzicht kan u hier raadplegen.

 

European Prize for Architecture

De European Prize for Architecture werd dit jaar uitgereikt aan de Spaanse architect Santiago Calatrava. Hij ontving de prijs op 17 november in het World Trade Center in New York, waar zijn laatste project - een ondergronds treinstation - zijn voltooiing nadert. (lees meer)

 

RIBA Gold Medial 2016

De Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid is de eerste vrouw die de prestigieuze Riba Gold Medal in ontvangst mag nemen in Groot-Brittannië. De architectuurprijs van het Royal Institute of British Architects werd voor het eerst uitgereikt in 1848. Heel wat grote namen uit de architecteur van de voorbije anderhalve eeuw hebben de onderscheiding in de wacht gesleept. (lees meer)

 

ARC Awards

In november kwamen we te weten wie zich de trotse eigenaar van een ARC Award mocht noemen. De prijzen loven het allerbeste werk in architectuur, interieur, meubel, detail en innovatie. De ARC15 Oeuvre Award was weggelegd voor Michael van Gessel. De overige prijzen werden als volgens verdeeld:

ARC15 Architectuur: Vincent van Duysen met TR Residence in Knokke 
ARC15 Interieur: Ex Interiors met Koninklijke Auping in Deventer 
ARC15 Meubel:co-worker door man&paard 
ARC15 Detail: Vlotwateringbrug door NEXT architects 
ARC15 Innovatie: Busstation Schiphol Noord door Claessens Erdmann

 

Architizer A+ Awards

Ook Architizer had awards te geef in 2015, meer bepaald in de cateogorieën Typology, Plus en Product. De winnaars kan u hier bewonderen.

 

Iconic Awards

Het door Mei architects and planners ontworpen nieuwe paviljoen voor McDonald’s op de Coolsingel 44 in Rotterdam is internationaal in de prijzen gevallen. Het project is winnaar in de categorie Architectuur van de Iconic Awards 2015- ‘the whole world of architecture’, een internationale Architectuur en Design prijs voor architecten en ontwerpers, uitgeschreven door de German Design Council. De winnaar is volgens de organisatie een ‘onafhankelijk symbool van kwaliteit en hedendaagse ontwikkelingen met een excellente internationale reputatie’.

 

BIgMat International Architecture Award

Het kantoorgebouw van Alberto Campo Baeza in het Spaanse Zamora werd uitgeroepen tot winnend project voor de tweede editie van de BigMat International Architecture Award 2015. Het kantoorgebouw in Zamora werd door de jury geprezen voor hoe “het ontwerp de hedendaagse natuur van het gebouw combineert met respect voor de omgeving”.

 

Breeam International Awards

In het duurzame kamp werden naar jaarlijkse gewoonte de BREEAM Awards uitgereikt. De verschillende winnaars in de vooropgestelde categorieën kan u hier raadplegen.

 

Archdaily Building of the year

De collega’s van ArchDaily droegen 14 winnaars naar voor tijdens de uitreiking van de Building of the Year Awards. Waaronder klinkende namen zoals Herzog & de Meuron, Shigeru Ban en JDS. Alle geluksvogels staan hier opgelijst.

 

WAF awards

Ook op het World Architecture Festival waren er heel wat honneurs waar te nemen. The Interlace (OMA, Ole Scheeren) werd bestempeld als Wolrd Building of the Year. Vancouver House van BIG was laureaat in de categorie Future Project of the Year. De overige overall-winnaars en de laureaten per categorie vindt u hier terug.

 

Mies van der Rohe Award

De Szczecin Philharmonic Hall in Polen van de Spaanse studio Barozzi Veiga won de architectuurprijs van de Europese Unie gewonnen, de Mies van der Rohe Award 2015. De concertzaal, met een zigzaggend dak en een doorzichtige, geribbelde, glazen gevel, liet de concurrentie achter zich en won de prijs van €60.000.