Doorzoek volledige site
06 januari 2016 | ARCHITECTURA.BE

De 10 meest gelezen artikels van 2015

Dag na dag posten de redactieleden hier vlijtig hun pennenvruchten op www.architectura.be. Maar welke schrijfsels werden het afgelopen jaar het meest gelezen? Wij plaatsen ze voor u op een rijtje in de vorm van een top tien. 

10. Marc Dubois: “Belgisch paviljoen op EXPO Milano is een misser van formaat”

Eind oktober sloot de wereldexpositie in Milaan haar deuren. Marc Dubois bezocht de expo en het Belgische paviljoen en trok grote ogen. “Het bezoek is een grote ontgoocheling. Het Belgisch paviljoen zowel inhoudelijk als architectonisch een misser is van formaat.” (lees meer)

 

9. Abscis Architecten renoveert historisch pand in Schuurkensstraat in het Gentse

Het bureau blies twee historische winkelpanden aan de Veldstraat en Korenmarkt nieuw leven in met een gemengd project van winkelen en wonen. Een combinatie van renovatie en nieuwbouw versmelt de twee hoekpanden tot één project, met een grote duplexwinkelruimte onderaan en vijf bovenliggende appartementen rondom een gemeenschappelijke buitenruimte. (lees meer)

 

8. Opinie: Uplace: over welke cijfers en welk complex gaat het nu? (Marc Dubois)

Uplace bleef vragen oproepen. Ook bij Marc Dubois. "Wat voor gebouw wordt het nu?" vroeg hij zich af. "Is dit wel het project dat men in de media heeft gepresenteerd? Of is er ook hier manipulatie aan de hand? Wie even de website bezoekt van het architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, de ontwerpers van Uplace, zal tot de vaststelling komen dat de stervorm niet te bespeuren valt en dat het project een aaneenschakeling is van volumes zonder veel verbeelding." (lees meer)

 

7. Gewikt & Gewogen: grote stalen vleugeldeuren van ODS / Jansen (Pieter Peerlings sculp[IT])

Tijdens de tweede editie van de gevelrenovatiewedstrijd Batifaçade mocht het Antwerpse sculp[IT] architecten de prijs van de vakjury in ontvangst nemen voor het project Lalo. De hoofdrol in dit winnende project is weggelegd voor grote stalen vleugeldeuren van ODS / Jansen Viss Ixtra. Pieter Peerlings gaf toelichting. (lees meer)

 

6. XDGA geeft Oude Dokken in Gent tweede leven

Het architectenbureau Xaveer De Geyter Architects (XDGA) leverde in tijdelijke samenwerking met de studiebureaus Ney & Partners en Boydens een opmerkelijk ontwerp af voor het stadsgebouw langs de Schipperskaai in de Oude Dokken. In het gebouw komen een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent staat in voor de realisatie van het gebouw. De bouwwerken zullen starten in de loop van 2017 en als alles goed gaat opent de school in 2019. (lees meer)

 

5. De Praatstoel: David Dhooge en Saar Meganck (DHOOGE & MEGANCK ARCHITECTUUR)

Liefde voor/in architectuur. David Dhooge en Saar Meganck zijn partners, zowel op professioneel als op echtelijk vlak. David verdiende zijn sporen bij Stéphane Beel Architects, Saar leerde het klappen van de zweep bij Prof. Dr .Ir.- Arch. Firmin Mees. Medio 2014 beslisten David en Saar om samen uitsluitend verder te gaan onder eigen naam. Reden genoeg om onze Praatstoel om te toveren tot een duozit! (lees meer)

 

4. Hotel met zorg voor Rode Kruis in Zuienkerke

Nadat POLO het Vlaams hoofdkwartier van het Rode Kruis in Mechelen mocht ontwerpen, heeft het nu voor dezelfde bouwheer ook de plannen uitgetekend voor een zorghotel voor personen met een beperking in Zuienkerke. Een merkwaardig tweelagig rond gebouw waar introvert en extravert hand in hand gaan. Behalve Polo maken ook Boydens, Planet Engineering en LAND landschapsarchitecten deel uit van het bouwteam. (lees meer)

 

3. GATE 15 van BOB 361 wint Belgische Prijs voor Architectuur 2015

In december werd voor de 11de maal de Belgische Prijs voor Architectuur toegekend door FAB. Het winnend project was GATE 15, een huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten in Antwerpen van BOB361 architects. De officiële uitreiking vond plaats in het gloednieuwe Art & Design Atomium Museum (ADAM) in Brussel. (lees meer)

 

2. Hendrik Vermoortel (Roeselare, 22 juli 1950 – Vladslo, 29 augustus 2015)

Op 29 augustus 2015 overleed Hendrik Vermoortel op 65-jarige leeftijd . Als oprichter van BURO II was Hendrik Vermoortel zonder meer een van de boegbeelden van de Belgische architectuurscène. Door zijn ontwerptalent te koppelen aan gedreven management, groeide het bureau dat hij in 1978 oprichtte uit tot een van de grootste maar ook internationaal meest actieve architectenbureaus. (lees meer)

 

1. Dit zijn de winnaars van de Belgian Building Awards 2015

In februari werden op Batibouw de Belgian Building Awards uitgereikt. Ik Ga Bouwen en Renoveren en Architectura.be selecteerden samen met winnaars van de voorbije jaren de mooiste architectuurprojecten van 2014. Twee Vlaamse en een Brussels architectenbureau kwamen als winnaars uit de bus. (lees meer)