Doorzoek volledige site
06 januari 2016 | ARCHITECTURA.BE

Het 2015 van Architectura.be

2015 was een meer dan goedgevuld jaar voor Architectura.be. We hebben onze schouders gezet onder tal van wedstrijden (Batifaçade, Archifocus,  I2C), legden ons toe op evenementen voor architecten (The Competion, Maarten Van Severen) en last but not least, in 2015 vielen we zelf in de prijzen! Voor de organisatie van de Belgische filmpremière van The Competition mochten we een Press & Communication Award in ontvangst nemen voor het beste b2b-event. 

Wedstrijden

Batifaçade

Batibouw ging tijdens de tweede editie van Batifaçade samen met Architectura.be, Livios.be en Beter Bouwen & Verbouwen op zoek naar de meest geslaagde gevelrenovaties. DMOA Architecten ging naar huis met de prijs van de persjury, Sculp [IT] mocht de prijs van de vakjury in ontvangst nemen en Soffice Architectuur had de grootste achterban met als resultaat de publieksprijs. (lees meer)

 

Archifocus

Op 11 juni 2015 vond tijdens I am Architect de uitreiking plaats van de architectuurfotografiewedstrijd Archifocus. De vakjury bestempelde Liesbet Goetschalckx als laureaat. Een twintigkoppige architectenjury plaatste Dennis De Smet op het hoogste schavot en de persjury kende het hoogst aantal punten toe aan Marc Sourbron. De publieksprijs was weggelegd voor Julien Forthomme. Ook dit jaar werd op basis van de verzamelde scores van pers-, vak- en architectenjury een ultieme winnaar verkozen: Marc Sourbron ging met de eer lopen. (lees meer)

 

I2C

Op de laatste dag van de zorgbeurs EXPO 60+ werden op vrijdag 9 oktober de winnaars van zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care bekendgemaakt. Tijdens de achtste editie van de wedstrijd besliste zowel een vakjury als het publiek via online stemmen wie de winnaars werden in de categorieën Tools, Industry en Concept. De vakjury bestempelde de Halve Deur van het Jessa Ziekenhuis (Tools), de Doff n’ Donner van Compad NL (Industry) en de zorginstelling Huize Walden in Malle (Concept) als winnaars. Het publiek plaatste Warme Zorg van Foyer de Lork (Tools), de afdeling psychogeriatrie in het Jessa Ziekenhuis  (Concept), en het Fietslabyrint van Enraf-Nonius (Industry) op het hoogste schavot. (lees meer)

 

Architectura.be valt in de prijzen!

Op de uitreiking van de Press & Communication Awards werd de filmvertoning van The Competition door Redactiebureau Palindroom en Architectura.be  uitgeroepen tot beste b2b-evenement van 2015Redactiebureau Palindroom en Architectura.be organiseerden samen met 4 sponsors (Vandersanden GroupReynaers AluminiumRockwool en Eternit) de Belgische filmpremière van The Competition. (lees meer)

 

Evenementen

The Competition Leuven

Op 6 november 2014 organiseerde Architectura.be de Belgische filmpremière van The Competition in Antwerpen. Ettelijke maanden later kon een tweede vertoning niet uitblijven. Samen met Existenz, de groepering van jonge ingenieur-architecten die architectuurgerelateerde activiteiten organiseren buiten hun opleiding, organiseerde Architectura het evenement ditmaal in Leuven.

Architecten en met name architecten in spe keken met leergierige ogen naar de film en volgden aansluitend een panelgesprek waarin de deelnemers aan de fundamenten van het architectuurberoep raakten. Aan de debattafel zaten Adjunct Vlaams Bouwmeester Stefan Devoldere, Leo Van Broeck (Bogdan & Vanbroeck) en Arnout Vandenbossche (BUUR) tegenover Jo Cokelaere (A33 architecten) en Francis Catteeuw (Compagnie – O). Voeg daar nog Leuvens burgervader Louis Tobback aan toe, en je hebt gegarandeerd een geanimeerd panelgesprek.

The Competition Hasselt

In de aula Louis Verhaegen in de oude gevangenis van Hasselt verzamelden op 7 december een garde Limburgse architecten voor de vertoning van The Competition, de architectuurdocu van de Spaanse regisseur en architect Angel Borrego Cubero. Na afloop werden de 268 aanwezigen getrakteerd op een kort en snedig panelgesprek gemodereerd door Jo Berben (a2o architecten), met Elisabet Iglesias (ILB architecten), Veronique Claessens (directeur Technische Dienst stad Genk), Iwert Bernakiewicz (UHasselt) en Ward Verbakel (plusofficearchitects). (lees meer)

MVS Addicted to every possibility

Op woensdag 6 en donderdag 7 mei 2015 organiseerde Wienerberger in samenwerking met Architectura.be de vertoning van de documentaire 'Maarten Van Severen: Addicted to Every Possibility'  in respectievelijk Antwerpen en Genk. Het eerlijke en soms zelfs harde relaas van de bijzondere levenswandel van Van Severen liet een diepe indruk na op de aanwezige architecten. (lees meer)

Toekomstige evenementen

Op vlak van evenement zit er heel wat in de pijplijn voor 2016. Allereerst gaan we een architectenreis organiseren naar de beurs Light + Building in Frankfurt. Ook willen we een architectenuitstap naar Den Bosch op poten zetten waar we nieuwe projecten en een tentoonstelling rond het werk van Jeroen Bosch zullen aandoen. Tot slot zullen we in 2016 ook een evenement rond sociale woningbouw in het leven roepen. 

Een evenement waar Architectura.be veel van verwacht, al zal het waarschijnlijk nog niet doorgaan in 2016,  is de organisatie van een comedyvoorstelling rond architectuur. Stand-up comedian Bert Gabriëls is bereid zich te laten onderdompelen in de wereld van architectuur. Hiervoor gaat Architectura.be een brainstorm organiseren met een aantal architecten zodat Bert op basis daarvan een show kan uitwerken die architectuur vanuit een iets luchtigere bril zal bekijken dan we gewoon zijn.

Sommige bedrijven hebben al laten weten dat ze hier graag aan willen meewerken. Als dit u ook iets lijkt voor uw bedrijf, laat het ons zeker weten.

 

Wat brengt 2016?

Met de uitbreiding van het kantoor die zo goed als rond is en met een nieuw redactielid in het verschiet, is Architectura.be gewapend voor 2016. Op de planning staan onder meer de lancering van onze vernieuwde website, de opstart van een productendatabank en een BIM-publicatie. Hou alleszins de website en onze nieuwsbrief in de gaten, dan bent u als eerste op de hoogte van onze plannen, evenementen of andere initiatieven. Dat we er samen een architecturaal 2016 van mogen maken!