Doorzoek volledige site
06 januari 2016 | ARCHITECTURA.BE

Belgische architectuurprijzen 2015

Ook in de Belgische architectuursector vielen er afgelopen jaar heel wat prijzen te rapen, zowel op nationaal als regionaal niveau. Wie heeft er plaats moeten ruimen in de trofeekast? Een overzicht. 

Belgische prijs voor Architectuur 2015: BOB 361, OFFICE KGDVS, ONO, HUB, 

In december werd voor de 11de maal de Belgische Prijs voor Architectuur toegekend door FAB. Het winnend project is GATE 15, een huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten in Antwerpen van BOB361 architects. De officiële uitreiking vond plaats in het gloednieuwe Art & Design Atomium Museum (ADAM) in Brussel. (lees meer)

 

Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2015: Vandriessche Architecten, Buro Voor Vrije Ruimte

De Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2015 ging naar Vandriessche Architecten en Buro Voor Vrije Ruimte voor het project  De Porre in Gentbrugge. Het thema van deze tweejaarlijkse provinciale prijs  was  dit jaar Herbestemming van historisch erfgoed. De vakjury koos de winnaar unaniem uit 24 inzendingen. (lees meer)

 

Gyproc National Trophy 2015

Tijdens de  National Trophy 2015 maakte Gyproc de winnaars van verschillende awards bekend. Er werden prijzen uitgereikt in 3 categorieën: Innovatie, Bouwpleisters en Gipsplaten. Hiermee bekroont Gyproc de kennis en het vakmanschap van de ProTeamers. Dit is een selecte groep afbouw- en stukadoorsbedrijven in België die gespecialiseerd zijn in moderne afbouwsystemen met gips en gipsplaten. (lees meer)

 

FEBE Elements Awards 2015

Op de plek waar de nieuwe brandweerkazerne in Charleroi komt (een project van Samyn & partners en ReservoirA) maakte FEBE de winaars van de FEBE Elements Awards 2015 bekend. Voor de vierde keer lauwerde de federatie toonaangevende projecten in de categorieën : Precast in Buildings, Precast in Infrastructure, Outstanding Precast en Small Scale Precast. (lees meer)

 

Balthazars 2015

Op de Meubelbeurs in Brussel werden naar jaarlijkse gewoonte de Balthazars uitgereikt. Na beraadslaging kwam de jury tot de volgende laureaten: Joli Collection met het stoeltje Marguerite, MMooD met de tafel Wings, Sitino met oWall en Bax Meubelen met Bora. (lees meer)

 

FSC Project Awards

Tijdens het event voor de tiende verjaardag van FSC België werden op Prowood 2015 de eerste FSC Project Awards uitgereikt. FSC België wilt hiermee het gebruik van het FSC-gecertificeerd hout in de kijker zetten. Quintelier, Artico Interieur, Eskra Bouw, en Noordboom vielen in de prijzen. (lees meer)

 

Het Schoonste Gebouw van Antwerpen

Het Paleis op de Meir, dat onlangs hersteld werd naar zijn royale originele staat, en het gerenoveerde Comptoir Sucrier werden verkozen tot Het Schoonste Gebouw. Het Paleis won de publieksprijs, de Comptoir werd bekroond door de jury. (lees meer)

 

Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur 2014

Op de Avond van de Architectuur reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur 2014 uit aan architect Xaveer De Geyter in Antwerpen, aan de vooravond van de Dag van de Architectuur. De jury loofde Xaveer De Geyter voor zijn werk dat uitwegen zoekt, confronteert en durft een rol op te eisen voor de architect als denker, criticus en vernieuwer. (lees meer)

 

Architectuurprijs Leuven 2015

Drie nieuwe bouwprojecten wonnen de Architectuurprijs Leuven 2015: De Hoorn van 360 architecten, de vernieuwbouw Borremans van architect Rob Mols en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven van Stéphane Beel Architects. twee jury's duidden elk hun laureaat aan: een vakjury en een publieksjury. De vakjury besloot twee prijzen uit te reiken: een prijs voor een groot gebouw en een prijs voor een klein gebouw. Het publiek kon stemmen op vijf finalisten. (lees meer)

 

Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen

Tom Thys architecten & Carton123 architecten en Dierendonck Blancke architecten waren de laureaten van de Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen 2015. Ze mochten een zilveren ereplak in ontvangst nemen en wonnen een geldprijs van 5.000 euro, respectievelijk voor hun project Basisschool De Springplank in Brugge en Zorgsite het Gielsbos in Gierle. (lees meer)

 

Batibouw Communication Award

Duco Ventilation & Sun Control, producent van vraaggestuurde natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen, won de Batibouw Communication Award voor beste en efficiëntste beurscommunicatie. Het Veurnse bedrijf werd daarmee beloond voor hun communicatiecampagne rond de introductie van een nieuw product: DucoBox, de stilste en slimste ventilatiebox in Europa. (lees meer)

 

Belgian Building Awards 2015

Ik Ga Bouwen en Renoveren en Architectura.be selecteerden samen met winnaars van de Belgian Building Awards van de voorbije jaren de mooiste architectuurprojecten van 2014. Twee Vlaamse en een Brussels architectenbureau kwamen als winnaars uit de bus.

De winnaars in de categorie 'Residentiële projecten' waren Lieve Vermeiren en Johan De Coster, die in de Haringrodestraat in Antwerpen hun eigen woning hebben gerenoveerd.

Bij de 'Niet-Residentiële projecten' schoot URA, Yves Malysse & Kiki Verbeeck de hoofdvogel af met de sportzaal die ze bouwden voor het Koninklijk Atheneum in Ukkel.

Bij de 'Residentiële projecten' haalde GAFPA ook een speciale vermelding met hun weekendhuis in Wachtebeke.

De International Award  gaat naar Paola Viganò.

(lees meer)

Cre-8-ive award

De allereerste Cre-8-ive award, uitgereikt op Batibouw, was voor LVJ Architecten voor zijn apothekerswoning in Tongeren. De Cre-8-ive award beloont het project dat de garagepoort het mooist inwerkt in de gevelbekleding. De jury, voorgezeten door Eric Cloes van Ik ga bouwen en verbouwen en met onder andere Architectura.be, loofde de eenvoud en harmonie van het project. (lees meer)

 

Prijs Wivina Demeester 2014

Op vrijdag 27 februari 2015 werden in het Atelier Bouwmeester te Brussel de laureaten bekendgemaakt van de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2014. De prijs ging naar de stad Antwerpen samen met het zorgbedrijf Antwerpen en Lerende Stad Antwerpen voor het stadsvernieuwingsproject IGLO op Linkeroever, naar de vzw Parochiale Werken Sint-Martinus Moorsel samen met de stad Aalst en de Kerkfabriek Sint-Martinus Moorsel voor het Trefcentrum Moorsel, en opnieuw naar de stad Antwerpen voor Jeugdcultuurcentrum Het Bos op het Eilandje. (lees meer)

 

Designer van het jaar

Fien Muller en Hannes Van Severen, het koppel achter label Muller Van Severen, haalden de titel 'Designer van het jaar' binnen. De prijs werd tien jaar geleden in het leven geroepen door Knack Weekend en Biënnale Interieur. In het verleden waren oa. Jean-François D'Or, Bram Boo en Stefan Schöning laureaten. (lees meer