Doorzoek volledige site
11 januari 2016 | JOOS NEVEN

Nieuw hoofdkantoor Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij in Geel (HUB)

Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens
Illustratie | Ilse Liekens

HUB Architecten kaapte voor het ontwerp van het hoofdkantoor voor de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij de Belgische Prijs voor Architectuur weg in de categorie Niet-residentieel, privaat gebruik. Het gebouw is een onderdeel van het masterplan voor de ontwikkeling van een kantoren- en bedrijvensite op de kop van een wetenschapspark langs de ring rond Geel.

Verticale efficiëntie

De vormverhoudingen en de onderlinge positie van de gebouwen staan in voor een ruimtelijke overgang van de verticale en dichte bebouwing aan het knooppunt aan de ring naar de horizontale bebouwing van de stad Geel. Het nieuwe hoofdkantoor is een eenvoudig volume met een centrale kern. Rond de architecturale kern van het gebouw liggen flexibele ruimtes die de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij naar wens kan inrichten. Het onthaal en het vergadercentrum op het gelijkvloers zijn omringd door uitstekende delen die een zoom vormen voor het gebouw. Die uitsteeksels vormen ook de esthetische verankering van het gebouw in de omgeving.

 

Gepaste gast

Het nieuwe hoofdkantoor wil een gepaste gast zijn in zijn omgeving. En dat op elk vlak. HUB heeft bewust gekozen voor een architecturale stijl die de omgeving alle eer aandoet. De compactheid van het ontwerp gaat gepaard met de rankheid van de gevelcompositie en uitgesproken ingrepen op maat in de plint. Deze visie werd binnen een design-build-financeprincipe uitgekiend en omgevormd tot een consistent geheel.

 

Energiepeil voor de toekomst

Naast de esthetische en functionele vereisten van het project heeft HUB ook voldoende aandacht geschonken aan de duurzaamheid van de nieuwbouw: het compacte gebouw heeft een energiepeil van E48. Het lage energieverbruik is te danken aan betonkernactivering voor warmte- en koudeopslag, thermisch en brandwerend naaldhout voor de gevel en een kleine perforatiegraad. De keuze van de materialen en de verwerking ervan reflecteren de ambitie naar duurzaamheid.

Het unieke ontwerp, de energiezuinigheid en de flexibiliteit van het gebouw maakten HUB de laureaat in de categorie ‘niet-residentieel, privaat gebruik’ van de Belgische Prijs voor Architectuur 2015.