Doorzoek volledige site
11 januari 2016 | JOOS NEVEN

Office KGDVS lost ruimteprobleem bibliotheek UGent op door transformatie

Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen

In enkele jaren verdubbelde de collectie in de 19de-eeuwse bibliotheek van de vakgroep Architectuur van de UGent. De boeken stond op de tweede verdieping, maar dat bleek niet brandveilig genoeg. UGent organiseerde daarom een wedstrijd om het fysicalokaal om te vormen tot  nieuwe bib. Office KGDVS klaarde de klus en won zo een Belgische Prijs voor Architectuur in de categorie Eengezinswoningen en kleine interventies.

Grootse ruimte, grootse plannen

Het voormalige fysicalaboratorium op het gelijkvloers van het universiteitsgebouw moest plaats maken voor de vernieuwde bibliotheek. Het laboratorium bood met zijn oppervlakte van 288m2, hoogte van tien meter en overvloedige lichtinval de perfecte locatie voor een bibliotheek. Typisch 19de-eeuws zijn de kleinere kamers rond het grote laboratorium, die nu ook een deel van de collectie kunnen accomoderen. Deze kamers brengen de totale oppervlakte van de bibliotheek op 400m2. UGent besloot van het oude laboratorium - naast bibliotheek - ook een ceremoniële en openbare ruimte te maken. Voor deze transformatie organiseerde UGent een wedstrijd om tot het beste architecturale ontwerp te komen dat ruimte schiep voor de boeken met de mogelijkheid om ze te beschermen tegen schade en diefstal als het gebouw niet als bibliotheek fungeert.

 

Doos in een doos

Office Kersten Geers David Van Severen ontwierp een knap stuk meubilair dat de ruimte omtovert tot een drie verdiepingen hoge bewandelbare boekenkast. Het meccano van aan elkaar geschroefde stalen platen organiseert de toegang tot de zijkamers en zet de grootsheid van het oude laboratorium in de verf. Als de organisatie besluit de platen te laten zakken, verspert de balustrade de ingang naar de zijkamers en beschermen ze de boeken – zonder het zicht op de boeken te verstoren. De constructie is een elegante, functionele transformator die het karakter van het oude gebouw niet verloedert. Als de boeken beschermd worden, blijven de boeken nog steeds duidelijk zichtbaar. Het eenvoudige ontwerp van Office KGDVS verhelpt zo een quasiparadoxaal probleem: het reorganiseert het 19de-eeuwse universiteitsgebouw zonder de looks aan te tasten en beschermt de collectie boeken indien nodig.

 

De ingenieuze constructie van Office KGDVS leverde hen een Belgische Prijs voor Architectuur op in de categorie Eengezinswoningen en kleine interventies.