Doorzoek volledige site
15 januari 2016 | JOOS NEVEN

Nieuwe projecten Daniel Libeskind uitgerust met sanitair Duravit

Illustratie | Philippe Van Gelooven
Illustratie | Filipo Poli
Illustratie | Filipo Poli
Illustratie | Hufton & Crow
Illustratie | Hufton & Crow
Illustratie | Hufton & Crow
Illustratie | Hufton & Crow
Illustratie | Hufton & Crow
Illustratie | Philippe Van Gelooven

Daniel Libeskind, de architect die bekend staat om zijn originele ontwerpen, heeft bij twee nieuwe projecten gekozen voor het design van Duravit voor het sanitair. Meer bepaald het Vanke Paviljoen op de Expo Milano en het nieuwe congrescentrum in Bergen (MICX). 

Liggende draak

Het nieuwe Vanke Paviljoen op de Expo Milano trekt enorm veel bezoekers dankzij zijn vreemde vormen. Voor het ontwerp verdiepte Libeskind zich duidelijk in de Chinese mythologie: de constructie doet op het eerste gezicht denken aan een liggende draak. De keuze voor die mythologische reus is toe te schrijven aan de Chinese bouwheer. In het kader van ‘Feeding the Planet, Energy for Life’, koos Libeskind voor de draak. In totaal is het gebouw zo een 800m2 groot. De constructie wervelt in een spiraal naar boven om zo te eindigen in een dakterras. Die draaibeweging trekt Libeskind eveneens door naar het ontwerp aan de buitenkant: ook aan de buitenkant is een spiraalvormige toegang tot het gebouw. 4800 keramische tegels bedekken de constructie en vormen zo de metaalglanzende schubbenhuid van de liggende draak. De binnenzijde van het paviljoen ontwierp Libeskind onder het motto ‘Community through food’ en is opgevat als een nieuwe interpretatie van de ‘shitang’, de traditionele Chinese eetruimte. Talrijke bamboe-elementen sieren wanden en plafonds, vergezeld van afbeeldingen van typische Chinese gerechten. In de sanitaire ruimte domineert het design van Duravit: toiletten uit de DuraStyle en Darling New reeksen zorgen voor comfort. De tijdloos moderne vormgeving van de Starck 3 wastafels – een rechthoek met een omlopende rand voor de wandaansluiting – plaatst accenten zonder overdaad.

 

MICX: Nieuw congrescentrum Bergen

Ook in Bergen pronkt sinds 2015 een ontwerp van Libeskind: het congrescentrum MICX. Inspiratie voor het design van het gebouw vond de architect in de Haine, de rivier die door de Waalse stad kronkelt. Die kronkelingen zijn duidelijk terug te vinden in de gevel. De gevel zelf bestaat uit twee linten; het buitenste lint is vervaardigd uit acaciahout en werkt licht en uitnodigend, terwijl het binnenste gevellint uit geanodiseerd aluminium veel dynamischer overkomt. De constructie wordt bekroond met een structuur op de hoogste verdieping die als een pijl naar het oude stadscentrum wijst en daarbij aan een scheepsboeg doet denken. Met deze constructie wil Libeskind de bezoekers een dermate hoog uitkijkpunt aanbieden dat ze vanuit het congrescentrum het UNESCO-werelderfgoed van Bergen kunnen bewonderen: het belfort en de kathedraal. Binnenin telt het congrescentrum drie auditoria met in totaal 800 zitplaatsen, een polyvalente ruimte, 16 kleinere vergaderzalen, kantoren en een restaurant. De openbare sanitaire ruimtes zijn getooid met ontwerpen van een andere wereldbekende architect en designer: met Starck 3 creëerde Philippe Starck een geschakeerd gamma van sanitaire toestellen voor Duravit. Toiletten en wastafels uit de keramiekreeks passen naadloos in de vormgeving van het congrescentrum.