Doorzoek volledige site
15 januari 2016 | JOOS NEVEN

Quantum Building gidst Oktrooiplein Gent naar toekomst

In februari 2016 legt Algemene Bouw Maes de laatste hand aan het Quantum Building op het Oktrooiplein, dicht bij de Dampoort in Gent. Het moderne kantoorgebouw werd ontworpen door evr-Architecten en leidt de heropleving van de Oude Dokken in. In totaal biedt Gents nieuwste aanwinst zo een 6800m2 aan nieuwe kantoorruimtes - en dat zo energie-efficiënt en elegant mogelijk.

Ambitieuze realisatie

Alides Projects, een onderdeel van Group Maes, kwam met het idee op de proppen om het bestaande, vervallen gebouw op het Oktrooiplein te vervangen door een modern kantoorgebouw dat gewapend is tegen de toekomst. Opvallend zijn de verdiepingen die trapsgewijs meer naar voren komen. Elegant, maar ook nodig: op deze manier blijft de ademruimte van het Oktrooiplein gewaarborgd. Het kantoorgebouw is ingedeeld volgens een H-grondplan, waardoor zowel de kantoren in de oost- als westvleugel een maximum aan zonlicht krijgen. Die oost- en westgevel zijn opgebouwd uit geïsoleerde houtskeletwanden met aan de buitenzijde tegelpannen in een mix van vier kleuren. De zuidgevel is volledig beglaasd met vliesgevel (kantoren) en five-S (atrium, systeem Groven+). In het midden van het gebouw ligt een volledig beglaasde buitenruimte met beglaasde passerellen op de tweede en vijfde verdieping.

 

Energiebewust

Het nieuwe gebouw heeft een E-waarde van 70 en voldoet aan de EPB-eisen k40. Op vlak van luchtdichtheid zijn de eisen v50-waarde 3,81m³/hm² en infiltratievoud bij 50Pa = 1,00/h. Deze waarden worden bereikt dankzij de grote hoeveelheid zonlicht die binnenvalt en een maximaal aantal zonnepanelen op het platte dak. Verder koos evr-Architecten ook voor een BEO-veld dat warmte opslaat, om het gebruik van actieve verwarming terug te schroeven. Ten slotte zijn er klimaatplafonds boven alle kantoren en boven een deel van de kern geïnstalleerd om ook deze ruimtes adequaat te koelen en te verwarmen. Naast de moderne looks reflecteren dus ook de energie-efficiëntie en het energieverbruik de toekomstgerichte aanpak van het ontwerp.

 

Centrale ligging

Bij de bouw van het grote Quantum Buildingproject kwamen heel wat uitdagingen kijken. Zo was de afbraak van de bestaande gebouwen op een van de drukste knooppunten in Gent organisatorisch geen lachertje. De schuine trapsgewijze uitkraging van elke verdieping aan de zuidgevel vereiste ook veel precisiewerk en een scherpe controle op de stabiliteit in voorbereiding en uitvoering. Ten slotte moest er extra aandacht besteed worden aan de vele moeilijke geveldetails en aansluitingen om de water- en luchtdichtheid te garanderen. Het resultaat mag er echter zijn: Group Maes heeft een fris, groots gebouw neergepoot met ondergrondse parking en fietsenstallingen, mooie energieprestaties en een uniek ontwerp. Deze prestatie is trouwens niet ongemerkt voorbijgegaan: Quantum Building heeft het BREAAM-excellent certificaat behaald, wat hoge prestaties op vlak van energie, akoestiek, en luchtzuiverheid garandeert. Rik Leeman, COO van Alides, klinkt alvast opgetogen: “Alides maakt deel uit van de Gentse Group Maes. Het doet ons dan ook plezier dat we in onze eigen stad projecten kunnen realiseren die niet alleen bijdragen aan de uitstraling maar ook aan de leefbaarheid en mobiliteit van Gent. We vinden het belangrijk dat we met onze vastgoedprojecten een verschil kunnen maken.”