Doorzoek volledige site
16 januari 2016 | MARIJKE MARIS

Studio Farris wint Design Vanguard

Studio Farris - Geweven Toren - Dubai Illustratie | Studio Farris
Studio Farris - Bibliotheek - Brugge Illustratie | Studio Farris
Studio Farris - Bibliotheek - Brugge Illustratie | Studio Farris
Studio Farris - Parktoren - Antwerpen Illustratie | Studio Farris
Studio Farris - Boerderij - Lennik Illustratie | Studio Farris
Studio Farris - Vlaams Parlement Illustratie | Studio Farris
Studio Farris - VRT Radiostation Illustratie | Studio Farris

De jaarlijkse award Design Vanguard van Architectural Record, uitgereikt sinds 2000, bekroont architecten die innovatief werk verrichten. Het toonaangevende tijdschrift verwacht dat deze architectenbureaus een grote rol kunnen spelen in de toekomst. In het verleden hebben o.a. Sou Fujimoto, BIG (Bjarke Ingels group), Barozzi/Veiga, ... deze prijs al in ontvangst mogen nemen. Dit jaar viel ook Studio Farris uit Antwerpen de eer te beurt.

De winnaars van 2015

Dit jaar vielen onder meer onderstaande bureaus in de prijzen:

  • Obba (Seoul) - een architectenkoppel dat de grenzen van lokale materialen en methoden verlegt om zo een heel eigen, nieuwe designtaal te maken.
  • Atelier Ars° (Guadalajara, Mexico) - een erfenis van industrie en modernisme vormt de basis voor dit bedrijf dat nog maar een decennium oud is.
  • Studio Anne Holtrop (Amsterdam/Bahrein) - het werk van deze self-start architect is een kruisbestuiving tussen disciplines en culturen.
  • Arch Studio (Peking) - dit 5 jaar oude bureau maakt gebruik van de spanning tussen het historische en het moderne om harmonieuze plaatsen te creëren.

Voor een volledig overzicht verwijzen wij u graag door naar www.architecturalrecord.com.


Studio Farris

Er is geen esthetische lijn te trekken in de diverse gebouwen die Studio Farris neerzet sinds zijn oprichting in Antwerpen in 2008. Ze variëren van een gerenoveerde boerderij met een rustige relatie tussen nieuwe glaspartijen en rustieke bakstenen tot een opzettelijk iconisch geweven toren voor Dubai.

"Wat hen verbindt", stelt oprichter Giuseppe Farris (43), "is niet een specifieke huisstijl, maar het tegenovergestelde: een pragmatische aanpak die voorbedachte concepten schuwt en voortspruit uit kritische ondervraging van de opdracht." Het was deze neiging tot in vraag stellen die Farris naar Antwerpen leidde vanuit zijn huis op het Italiaanse eiland Sardinië. Hij studeerde eerst in Venetië, bij Aldo Rossi en Manfredo Tafuri, voordat hij in het buitenland op zoek ging naar alternatieven voor het architectonische conservatisme van Italië. In Londen werkte hij bij een vriend, voor de
experimentele Architectural Association, hoewel hij er niet formeel bij aansloot. Toen de 'super Nederlandse' architectuur onder internationale aandacht kwam, ging Farris in 2001 naar Nederland en het naburige België om te profiteren van "een zeer energiek moment in deze landen waar elke studio op zoek was naar nieuwe mensen en ideeën."

De kans om zijn eigen kantoor op te richten, kwam met een opdracht om een huis te ontwerpen voor een vriend, en een andere voor de boerderij. Maar de waardering kwam uiteindelijk door de goed gestructureerde Belgische wedstrijden die buitenstaanders de kans geven om openbare gebouwen te maken. Zijn eerste succes was een project om de hal van het Vlaams Parlement te herontwerpen. Farris' voorstel daagde de aannames inherent aan de opdracht uit en hiermee zette hij ook de toon voor zijn latere projecten. 

De eis om een ruimte-hongerige mix van activiteiten te herbergen, bracht het historische interieur van het parlement in gevaar. Farris stelde een licht paviljoen van twee verdiepingen voor, aan een kant van het complex, waarbinnen de multifunctionele ruimten het heterogene programma konden ondersteunen. De formele en materiële taal komt voort uit de architectuur van de hal en vestigt de aandacht op haar omgeving en op zichzelf.

Het verzoenen van respect voor de context met de wens om een eigen karakter te geven aan de vernieuwingen was ook een centrale zorg in het project van een openbare bibliotheek in Brugge. Terwijl de toegevoegde laagbouw formeel ondergeschikt is, contrasteert de roestige stalen bekleding met de witte pleister van het historische gebouw. Dit creëert een bewuste spanning tussen de twee. Dit gevoel voor de bijzondere kenmerken van een plaats heeft diepe wortels. "Het is mijn culturele bagage," legt Farris uit. "Elke Italiaanse architect is geboren in een plaats met veel geschiedenis, daar moet
je voorzichtig omgaan met de gevolgen van het toevoegen van iets nieuws aan iets ouds.' Zijn werk wordt bovendien verfijnd door 'het kritisch vermogen dat je krijgt door te werken buiten de cultuur waarin je geboren bent."

Het ontwikkelen van een internationaal perspectief was 1 van Farris' doelstellingen bij het oprichten van zijn praktijk. De studio begint meer en meer in het buitenland te werken en baant zich een weg in nieuwe professionele gebieden, zoals bijvoorbeeld in een project voor een radiostation. Deze opdracht omvat het ontwerp van het meubilair en van de grafische identiteit van het station. Ruimer bekeken, zegt Farris: "We willen gebouwen maken die de kwaliteit van de stad, van het leven, kunnen verbeteren."


Kenmerken Studio Farris

  • opgericht in 2008
  • personeel: 15
  • onder leiding van Giuseppe Farris
  • opgeleid aan IUAV, Venetië
  • uitgevoerde projecten: Stadsbibliotheek Brugge, 2015, Parktoren, Antwerpen, 2014-15, Boerderij, Lennik, 2013, VRT Radiohouse, Leuven, 2012, Vlaams Parlement, Brussel, 2010.
  • lopende projecten: Zoo van Antwerpen, 2016, Hoofdkwartier van De Persgroep, Kobbegem, 2017, Diamantwijk, Antwerpen, 2018