Doorzoek volledige site
17 januari 2016 | MARIJKE MARIS

China's nieuwe Shanghai Tower is het tweede hoogste gebouw ter wereld

Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily
Illustratie | Archdaily

Genslers onlangs voltooide Shanghai Tower is nu het tweede hoogste gebouw ter wereld en het hoogste gebouw in China, zo zegt de Raad over Hoge Gebouwen en Stedelijke Habitat (CTBUH). Met zijn 632 meter is het het derde gebouw in de wereld dat de 600 meter overtreft. Het wordt megatall genoemd.

Nieuwe hiërarchie

De recente aanvulling in deze hiërarchie is een gevolg van de ontwikkeling van hoge gebouwen ​​in het oosten. Voor het eerst in 41 jaar wordt de Chicago Willis Tower (Sears Tower) uit de top 10 geduwd. Deze wordt nu gedomineerd door torens in Azië en in het Midden-Oosten. Met de snelle groei in deze gebieden voorspelt de CTBUH dat de Willis Tower in minder dan 5 jaar uit de top 20 verdwenen zal zijn.


De Shanghai Tower

De Shanghai Tower zelf belichaamt een nieuw soort van wolkenkrabber. De spiraalvorm signaleert de opkomst van China, maar biedt ook een besparing van 24 procent op de structurele windbelasting in vergelijking met een rechthoekig gebouw van dezelfde hoogte.

"De opbouw van de toren is uniek. Hij is georganiseerd in 9 verticale zones. Deze verticale wijken hebben elks een lobby en een met licht overgoten tuin. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en ondersteunt het dagelijks leven met een gevarieerd aanbod voor huurders en bezoekers," schrijft de CTBUH.