Doorzoek volledige site
19 januari 2016 | JOOS NEVEN

Stofix baksteenbekleding: het einde van het traditionele metselwerk?

Het Finse Stofix is erin geslaagd om een performante prefaboplossing voor metselwerk te ontwikkelen. Stofix belooft dat zijn baksteenbekleding sneller, energie-efficiënter, en goedkoper is dan het traditionele metselen. Zal dit geventileerde baksteenstripsysteem metselwerk op de werf verleden tijd maken?

Oude looks, nieuwe techniek

Op het eerste gezicht lijkt een Stofix-gevel identiek aan een traditionele, gemetselde gevel. De Stofix-gevel is echter een op voorhand gemonteerde metseloplossing: de bakstenen zijn – zoals in elk ander geval – ovengebakken en verkrijgbaar in een waaier aan kleuren en afwerkingen, maar Stofix ‘metst’ ze vooraf tot steenstrippanelen. Dat wil zeggen dat de muren op de werf enkel geplaatst moeten worden, wat de kosten en de werkuren op de werf fiks kan indammen. De bakstenen laag van een Stofix-muur is ook dunner, waardoor er meer plaats is voor thermische isolatie, viltcoating, en beton. Dankzij de ophanging met een railsysteem zijn de prefaboplossingen inzetbaar bij zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Bij een renovatieproject kan de nieuwe baksteenlaag gewoon over de oude laag geïnstalleerd worden.

 

Geventileerde structuur

Het Stofixsysteem laat een aaneensluitende geventileerde spouw achter tussen de bakstenen bekleding en de isolatie, zoals door NHBC wordt vereist. Deze ventilatie zorgt er niet enkel voor dat de structuur droog en gezond blijft, maar is ook een slimme manier om water af te voeren bij extreme weersomstandigheden. Stofix hoopt ook op het vlak van duurzaamheid hoge ogen te gooien: de koolstofvoetafdruk van de steenstrips is 50% minder dan die van traditionele bakstenen.