Doorzoek volledige site
23 januari 2016 | MARIJKE MARIS

SOM onthult beelden van de grote hal voor Penn Station in New York

Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen
Illustratie | Dezeen

Het Amerikaanse architectenbureau SOM heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de voorgestelde Moynihan Train Hall uitbreiding voor het Pennsylvania Station in New York. Hiermee veranderen de architecten een oud postkantoor in een grote wachtkamer voor reizigers. De 45000 vierkante meter grote zaal krijgt een gebogen glazen dak, verwerkt in het gebouw uit 1903. Het Farley postgebouw werd oorspronkelijk ontworpen door McKim, Mead & White.

Grote vernieuwing

Het vastgelopen project werd onlangs nieuw leven ingeblazen door de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Het vormt een onderdeel van de grote renovatie van Pennsylvania Station (Penn Station), gelegen aan de overkant van het Farley Post Office Building. De nieuwe Moynihan Train Hall komt de passagiers van de nationale spoorwegmaatschappij, Amtrak, tegemoet en verlicht de opstoppingen in het bestaande station.

Het zal beschikken over vier erkers met gebogen glazen daken die opspringen uit bestaande stalen bundels. Achter de wachtkamer, komt een tweede gebied, ook met een glazen dak, dat een winkelcentrum en eetgelegenheden zal bevatten.

Het plan pleit ook voor nieuwe rolstoeltoegankelijke ingangen die de monumentale trappen van het gebouw zullen flankeren en er komt een nieuwe, brede voetgangerstunnel onder 33rd Street om Moynihan te verbinden met Penn Station.


Noodzakelijke financiering

Het voorstel van de gouverneur vraagt ​​om een injectie van meer dan €300 miljoen aan overheidsgeld in de €3 miljard, nodig voor het totale project. De Moynihan Hall is hier slechts een onderdeel van. Cuomo zoekt momenteel partners in de vastgoedontwikkeling om het financieringstekort te overbruggen. In ruil hiervoor zouden deze zeggenschap krijgen over de winkelruimte en rechten om een woon- of kantoorgebouw in de omgeving te bouwen.

Penn Station is het drukste treinstation in de Verenigde Staten, met dagelijks meer dan 650000 pendelaars die gebruik maken van het netwerk van spoor- en metrolijnen. Het huidige station geraakt gevaarlijk overvol. Het bevindt zich onder de Madison Square Garden wijk en is ontworpen om slechts 200000 gebruikers op te vangen.

De nieuwe hal is vernoemd naar de overleden Amerikaanse senator Daniel Patrick Moynihan, die het idee opperde om passagiers onder te brengen in het Farley gebouw. Dit gebouw werd trouwens ontworpen door dezelfde architecten als het originele Pennsylvania Station, dat werd afgebroken in 1961.

SOM schat dat het project kan worden afgerond in 2018.