Doorzoek volledige site
26 januari 2016 | KARLIEN MOMBERS

GATE 15: BOB 361 architecten schenkt studenten onderkomen in Antwerps monument

Illustratie | Andre Nullens
Illustratie | Andre Nullens
Illustratie | Andre Nullens
Illustratie | Andre Nullens
Illustratie | Andre Nullens
Illustratie | Andre Nullens
Illustratie | Andre Nullens
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert

BOB361 architecten kaapte eind vorig jaar met het project Gate 15 de Belgische Prijs voor Architectuur 2015 weg in de categorie niet-residentieel, publiek gebruik. Het winnende project is een huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor Antwerpse studenten. De nieuwbouw wordt gekoppeld aan de renovatie van een bestaand pand uit de 17de eeuw dat centraal gelegen is op het te bebouwen perceel.

Een complex project

AG VESPA organiseerde een wedstrijd met een ambitieus programma: creëer in de complexe binnenstedelijke context van Antwerpen een huisvestings-en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten die geïntegreerd wordt in een als monument beschermd woonhuis. Op verschillende vlakken vormde de realisatie van dit project een uitdaging voor de architecten.

Zo moest men een efficiënte werforganisatie realiseren en een stimulerende publieke ruimte creëren in een smalle straat. De restauratie van een 17de eeuws woonhuis met hedendaagse technieken en het ter plaatse storten van plankenbetonnen gevels in een energetisch efficiënt gebouw brachten het nodige denkwerk met zich mee. De integratie van een polyvalente (fuif)zaal en de akoestische randvoorwaarden die dit met zich meebrengt alsook de duurzaamheid op technisch en architecturaal vlak maakten van Gate 15 een complex en ambitieus project.

 

Licht en lucht

BOB361 architecten koos ervoor om lucht en licht te brengen in het smalle straatje waar het woonhuis zich bevindt door één van de hoofdvolumes dwars te draaien in plaats van op de rooilijn. De oorspronkelijke zijgevel van het huis werd de hoofdtoegangsgevel en een overkraging zorgt voor een uitbreiding van de verblijfsmogelijkheden. Er werd een square gecreëerd die de donkere steeg transformeert tot een aangename verblijfsplek op maat van studenten en bewoners.

 

Hedendaagse restauratie

Het  woonhuis uit de 17de eeuw dat in zeer slechte staat verkeerde, kreeg een expressieve, betonnen structuur die de inkomruimte de juiste uitstraling geeft. Het hedendaagse houten schrijnwerk vervangt de oude ramen en zorgt in combinatie met de restauratie van de gevels en het dakgebinte voor een eigentijdse look.

 

Feest in huis

De integratie van de polyvalente (fuif)zaal in het hart van het gebouw vroeg ook om de juiste architecturale ingrepen. De zaal werd ontworpen als een volledig ontkoppeld betonnen volume, rustend op trillingsdempende blokken. Het plaatsen van dubbele ramen met een extra luik had eveneens akoestische redenen.

 

Plankenbeton op locatie

De gevels van de nieuwbouw aan de Kleine Kauwenberg zijn in plankenbeton. Deze gevels werden ter plaatste gestort en zijn via thermische ontkoppelingen opgehangen aan de achterliggende draagstructuur. Ook in het interieur van de polyvalente zaal en het studentenloket is dit plankenbeton terug te vinden in wanden, kolommen en plafond.

 

Een duurzame onderneming

Reeds van het begin van het ontwerpproces werd grote aandacht besteed aan zowel technische als architecturale duurzaamheid. Men stelde E60 voorop aangezien een passiefstandaard niet haalbaar was door de aanwezigheid van het bestaande monument. Verschillende dakkoepels zorgen voor natuurlijke lichtinval in het gebouw en het gebruik van energie-efficiënte verlichting kan de energievraag verder beperken.

Ook in architecturaal opzicht is dit een duurzaam project. Door gebruik te maken van lichte wanden is een eenvoudige omvorming van studentenkamers tot bijvoorbeeld een grote bureauruimte mogelijk.

De architecten van BOB361 zijn tevreden dat de jury de complexiteit van dit project wist te appreciëren, hoewel dit moeilijk af te lezen valt aan de hand van plannen en tekeningen. Naar eigen zeggen vinden zij de creatie van een publieke ruimte en de positieve atmosfeer in de gebouwen de grootste meerwaarde van dit project.