Doorzoek volledige site
01 februari 2016 | JOOS NEVEN

Raamkozijn Janisol Arte van ODS & Jansen duurzamer dan tropisch hardhout

Illustratie | Brochure ODS Jansen
ODS Jansen stelde de Janisol Arte extra in de kijker op PolyClose. Illustratie | ODS Jansen
De ontwikkelde profielsystemen lenen zich goed voor renovatieprojecten. Illustratie | Brochure ODS Jansen
De Janisol Arte scoort op de NIBE-tabel beter dan duurzaam, tropisch hardhout. Illustratie | Factsheet NIBE

De samenwerking tussen het Nederlandse ODS en het Zwitserse bedrijf Jansen werpt duidelijk zijn vruchten af: met Janisol Arte krijgen zij van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) een DUBOkeur – wat de Janis Arte in een klap een van de meest duurzame producten op de markt maakt. Zelfs duurzamer dan tropisch hardhout. 

LCA-studies

ODS Jansen heeft zelf drie jaar geleden besloten om LCA-studies (life cycle assessment) te laten uitvoeren op zijn producten. Deze wetenschappelijke studie maakt het mogelijk om concrete gegevens te verzamelen over de duurzaamheid van het product. De eerste op het lijstje voor de LCA-studies waren de ontwikkelde gevelsystemen die aangebracht zijn aan onder meer de cinema van Luik en Charleroi, het justitiepaleis van Antwerpen en het centrale station van Rotterdam. Wat bleek? Op de NIBE-tabel kwamen deze systemen uit in klasse 1A, de beste klasse dus. Bovendien kregen de Jansen VISS-gevels een DUBOkeur, een keurmerk dat enkel de vijf meest duurzame producten in een categorie dragen. Na de gevels waren de ramen en deuren aan de beurt. Naast de VISS-gevels kregen de Janisol HI-deuren en de Economy deurprofielen een DUBOkeur. “Wij konden uiteindelijk dus studies voorleggen die bewezen dat onze producten behoorden tot de meest duurzame opties. In combinatie met moderne looks maakte dat onze producten zeer aantrekkelijk voor architecten - mooi en duurzaam,” vatte sales manager Ron Jacobs samen op PolyClose.

 

Uitgepuurd staal

Tijdens de LCA-studies heeft ODS Jansen niet stilgezeten. Tegen het einde van de laatste studie had het bedrijf de nieuwe Janisol Arte zelfs al op de markt gebracht. De Janisol Arte onderscheidt zich dankzij zijn zeer slanke look (aanzichtbreedten 25 en 40 mm) van uitgepuurd staal. De Janisol HI is iets groter en dankzij de diepere isolatoren ook iets breder dan de Arte. “De Arte bestond uit minder materiaal, en moest dus in theorie nog duurzamer zijn dan de andere producten. En dat kon NIBE dus bevestigen na een LCA-studie,” gaat Jacobs verder. “De Janisol Arte deed het zelfs beter dan tropisch hardhout, wat normaliter een van de meest duurzame oplossingen is. Wij hebben een product gelanceerd dat 100 jaar meegaat, recyclebaar is, en bovendien zeer goed isoleert.” Volgens NIBE behaalt de Arte in combinatie met HR++-beglazing een Uw-waarde van maximaal 1,65 W/m2K. Dankzij de Janisol Arte mag ODS Jansen zich de producent van het meest duurzame stalen raamkozijn noemen. ODS Jansen mikt met dit product op renovatieprojecten: de 4 profieltypen zijn ontworpen als een moderne oplossing voor gebruikelijke openingswijzen als draai-, stulp-, kiep-, klap- of uitzetzakramen naar binnen of naar buiten.

Met de Janisol Arte presenteert ODS Jansen het meest duurzame stalen raamkozijn dat zich dankzij de flexibele profieltypen uitstekend leent voor renovatieprojecten.

GERELATEERDE DOSSIERS