Doorzoek volledige site
14 oktober 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Shortlist Onderwijs: Crepain-Binst, Compagnie O, RDBM, Bogdan & Van Broeck en Tom Thys

Voor de architectuurwedstrijd IPB Challenge heeft de vakjury 5 projecten geselecteerd in de categorie Onderwijs die doorstoten naar de shortlist. Vanaf nu kan iedereen online zijn stem uitbrengen op één van deze vijf genomineerde projecten.
Voor de architectuurwedstrijd IPB Challenge heeft de vakjury 5 projecten geselecteerd die doorstoten naar de shortlist. Vanaf nu kan iedereen online zijn stem uitbrengen op één van deze vijf genomineerde projecten.

De IPB Challenge is aan zijn tweede editie toe. In de eerste editie werd volledig gefocust op industriële projecten. Deze keer was er ook een aparte categorie voor scholenbouw. De vakjury beoordeelde de projecten op basis van innovatie, duurzaamheid en architectonische uitstraling.
De jury bestond uit Colette Demil (architectuurjournalist), Danny Windmolders (NAV), Els Canini (GO! Gemeenschapsonderwijs Vlaanderen), Roeland Dudal (Architecture Workroom Brussels), Gert Colliers (Bond Vlaamse architecten), Jef Marinus (FEBE), Anya De Bie (ORI) en Rik Neven (Vlaamsearchitectuur.be).

Welke projecten bekroond zullen worden, kan u zelf mee bepalen. Dat kan door een stembiljet in te vullen op de tentoonstelling, maar u kan ook online uw stem uitbrengen op de website www.ipbchallenge.be waar alle projecten voorgesteld worden. De online stemmen en
de stembiljetten worden samengevoegd om de winnaar van de publieksprijs te bepalen.


Binnen de rubriek scholenbouw bestaat de shortlist uit volgende projecten.


De toren van de Arteveldehogeschool, ontworpen door het Antwerpse bureau Crepain Binst Architecture , heeft sinds kort de Gentse skyline veranderd. Dit glazen torenvolume, dat dankzij de ‘levende’ zonwering steeds een andere aanblik zal vertonen naargelang de stand en intensiteit van de zon, vormt een krachtig contrast met het gelijmde rode metselwerk voor het expressieve laagbouwvolume.


Het oude imago van de basisschool in Geraadsbergen maakte plaats voor een frisse, dynamische look dankzij de creativiteit van het ontwerpteam van Compagnie O. Door de bestaande circulatie ook in het nieuwbouwgedeelte op te nemen, kwam er budget vrij om het verouderde sanitair te vernieuwen, hetgeen oorspronkelijk niet gevraagd werd in de Open Oproep. Met dit ontwerp wilden de architecten de schoolkinderen een uitdagende leefwereld meegeven als alternatief voor de verkleuterende ''Studio 100- wereld''.


RDBM kreeg de unieke opdracht een school voor kunstonderwijs te ontwerpen in een historische wijk in het hartje van Antwerpen. De school had geen nood aan klaslokalen maar wenste multifunctionele ateliers en een tentoonstellingsruimte. Met eerlijke, ruwe materialen en een doordacht en functioneel grondplan slaagden de architecten erin een flexibel gebouw te ontwerpen, helemaal op maat van de wijk.


Tussen de oude mijngebouwen in Winterslag duikt de Media en Design Academie, ontworpen door VBMarchitects, op. Het bureau transformeerde in twee nieuwe bureaus waaronder Bogdan & Van Broeck Architects dat de werf van de ‘leerfabriek’ in Genk beëindigde. In het balkvormige gebouw kan men doorheen de huid van geperforeerde stalen platen een studielandschap ontdekken waar studenten ook van elkaar iets kunnen leren.


In Laken werd een zogenaamde ‘brede school’ gerealiseerd door Tom Thys in samenwerking met Adinda Van Geystelen. Op het complexe terrein ontwierpen ze met behulp van maquettestudies een gebouw waar zowel schoolkinderen als buurtbewoners, zij het na de schooluren, van een prachtig zicht over Brussel kunnen genieten. Meer nog, het gebouw werd zo geconcipieerd dat het in de toekomst probleemloos een nieuwe bestemming kan krijgen.

Alle projecten zowel die van de shortlist als de longlist kan u in detail bekijken op www.ipbchallenge.be. Daar kan u ook online uw stem uitbrengen. Per e-mailadres mag u één keer per dag stemmen voor elke categorie.


Programma prijsuitreiking

Op 24 november komen de genomineerde architecten hun project zelf toelichten. Nadien volgt de deliberatie van de vak- en persjury en de prijsuitreiking.

16.45: Voorstelling projecten shortlist industrieel-logistieke projecten

18.15: Voorstelling projecten shortlist Scholenbouw

20.30 Prijsuitreiking

De IPB Challenge is een organisatie van easyFairs en Redactiebureau Palindroom in samenwerking met de architectenorganisaties BVA en NAV, de website www.vlaamsearchitectuur.be en Assiver, specialist in verzekeringspolissen voor architecten.