Doorzoek volledige site
08 februari 2016

Nieuw Welgelegen in Utrecht: turnen met daglicht

In het Utrechtse vinden we turnzaal Welgelegen terug. Turnaccommodatie Nieuw Welgelegen (TNW) is een sporthal volledig gewijd aan het turnen. NL Architects werkte het ontwerp zo uit, dat ondanks het gebrek aan ramen er toch daglicht in de turnaccomodatie kan komen. SAB-materialen van Tata Steel verzekeren een optimale lichtweerkaatsing. 

Het programma van eisen voor de TNW sloot het plaatsen van ramen in de hal uit. Bij trainingen en wedstrijden zijn ramen ongewenst vanwege te veel contrast en mogelijke afleiding. Ook de inbraakgevoeligheid van glas is, met name in dit specifieke gebied, een probleem, vandaar de revitaliseringsinspanningen. Het meest verrassende probleem van de ramen is echter hun transparantie. Om privacy redenen van de voornamelijk jonge meisjes worden ramen meestal weggelaten. Als gevolg daarvan zijn veel gymnastiekzalen over het algemeen sombere plaatsen. Voor een comfortabel binnenklimaat is daglicht een vereiste. Dit bleek ook het belangrijkste dilemma te zijn voor een dergelijk gebouw.

 

Tulpvormige gevel

"Door het bovenste deel van de gevel af te pellen, ontstaat ruimte tussen de dakrand en de wand. Daglicht valt nu in de ruimte. Door de gebogen vorm worden sterke contrasten vermeden: er ontstaat een geleidelijke overgang die naar boven toe lichter wordt,” stelt NL Architects. "En als bonus ontstaat door het buigen van de gevel een sculpturale vorm: een optimistisch gebaar.”

 

Optimale weerkaatsing

Door het gebruik van trapezium profielplaten SAB 40/915 in Colorcoat Prisma in de speciale heldere witte kleur RAL 9003 ook aan de binnenkant, wordt het aanwezige licht optimaal weerkaatst. De trapeziumplaten van SAB-profiel zijn ook voor de buitengevel gebruikt. Daarnaast zijn warmdak platen SAB 106R+/750 en binnendozen SAB 90/500 in het gebouw toegepast. In totaliteit bijna 5.000 m² aan SAB-materiaal.