Doorzoek volledige site
08 februari 2016 | JOOS NEVEN

Frontispies: efficiëntie door volledige automatisatie en monitoring

Illustratie | Democo
Illustratie | Red Technics

In de Frontispiesstraat in Brussel heeft Democo twee nieuwe indrukwekkende gebouwen neergepoot, en er daarnaast één volledig gerenoveerd. De drie constructies ogen niet enkel indrukwekkend, maar zijn ook gebouwd volgens de passiefhuisstandaard. 

Democo koos voor hoge isolatiewaarden in combinatie met een volledig geautomatiseerd systeem voor het binnenklimaat. Voor die automatisatie sloeg het bedrijf de handen in elkaar met de Rotselaarse onderneming Red Technics. Het bedrijf ontwierp voor elk gebouw een geautomatiseerde oplossing voor de temperatuur en de verlichting. Verder nam het ook de toegangscontrole, het datanetwerk, en de alarminstallatie voor zijn rekening. Als kers op de taart zorgde Red Technics voor een volledige monitoringoplossing die alle verbruiksfactoren accuraat opmeet.

 

Slimme oplossingen voor elk verbruik

Om te voldoen aan de passiefhuisstandaard heeft Red Technics een oplossing voorzien voor elk verbruik. De automatische systemen garanderen dat de optimale isolatie gepaard gaat met maximale energie-efficiëntie. Zo heeft Red Technics sensoren geïnstalleerd die automatisch de lichten dimmen naargelang de natuurlijke lichtinval versterkt. Dat levert een fikse daling van het elektriciteitsverbruik op. Verder zijn ook de ramen voorzien van automatische zonnewerende screens. Op die manier gaat het systeem oververhitting tegen, wat actieve koeling overbodig maakt. Een essentiële oplossing, aangezien de isolatie ervoor zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen eens het zijn weg naar binnen heeft gevonden. De sensoren voor de screens verzekeren dus een evenwichtig binnenklimaat in de zomer en in de winter. Ook voor de verwarming koos Democo bewust voor ecologische oplossingen: de energiezuinige verwarmingsinstallaties werken op zonneboilers.

 

Ontwerp en realisatie

Naast het ontwerp van slimme systemen zorgt Red Technics ook voor de installatie van de sensoren en de apparaten: “Ons sterkste punt is dat wij als studiebureau niet enkel onze expertise als ingenieurs aanbieden om de systemen te ontwerpen, maar ook de mogelijkheid bieden om onze techniekers die systemen vakkundig te laten installeren. Wij houden rekening met de eisen van de aannemer en werken samen aan een adequate oplossing. Nadien zorgen wij zelf voor de implementatie. Alles moet tenslotte werken – en samenwerken – voor een optimaal rendement. Wij kunnen deze oplossingen leveren van A tot Z,” eindigt Levi Vaneycken van Red Technics.

 

Design & Build

De renovatie en de twee nieuwbouwprojecten van het Frontispiceproject zijn simultaan uitgevoerd. Voor Red Technics betekende dat een voortdurende aanpassing: de techniekers moesten alle systemen op het juiste moment plaatsen binnen een bepaalde tijd, de ingenieurs moesten continu hun ontwerpen schikken naar de realiteit op de werf. “De grootste uitdaging was zonder twijfel de tijdsdruk en de praktische kant van het project,” zegt Vaneycken. “De grote lijnen heb je vooraf al: we kenden de renovatieplannen, en de overgang tussen de gebouwen die Democo moest aanleggen zonder luchtbruggen of andere externe factoren die de energiezuinigheid in het gedrang konden brengen. Toch hebben we de praktische kant altijd goed moeten opvolgen.”

“Dit ‘Design & Build’-principe brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Dankzij de goede samenwerking en de klare communicatie van Democo konden wij alle werken op tijd leveren en anticiperen op de andere partijen op de werf. Uiteindelijk zijn er daarom ook geen onverwachte problemen opgedoken. Alles is vlot verlopen en alle systemen zijn uitvoerig getest.”

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Installatie en Bouw