Doorzoek volledige site
08 februari 2016 | JOOS NEVEN

Frontispies is nieuw ‘bâtiment exemplaire’ in Brussel

Illustratie | Democo
Illustratie | Democo
Illustratie | Democo

Het Brussels Instituut voor Milieubeheer subsidieert al sinds 2007 ‘bâtiment exemplaire’-projecten (BatEx). De bedoeling is om energie-efficiënte bouw- of renovatieprojecten te promoten. Democo heeft in dat kader in 2015 het BatExproject Frontispies opgeleverd.

De realisatie van het ontwerp van A2M begon in 2013 en bestond uit twee nieuwe gebouwen: een gebouw met 51 appartementen en een kantoor voor Kind & Gezin. Ook de aangrenzende school Héliport werd onder handen genomen en flink uitgebreid - en dat allemaal volgens de passiefhuisstandaard.

 

BatEx en passiefbouw

Uiteraard moet een BatExproject voldoen aan strenge ecologische eisen. De transformatie van de school en de nieuwbouw is dan ook volledig doorgevoerd volgens de passiefstandaard: de oude constructie van de school is omringd met 28 tot 35 centimeter extra isolatie. Bovendien is de buitenschil aan een kant van de school uitgebreid om de klassen te verbreden. In de nieuwe gebouwen heeft Red Technics gezorgd voor slimme technologieën die het energieverbruik tot een minimum beperken en was Belcotec verantwoordelijk voor de installatie van zonneboilers voor de school en de appartementen. Verder heeft Democo de luchtdichtheid individueel berekend voor elk van de appartementen om de isolatie en het binnenklimaat te optimaliseren. Ten slotte werkt het koelsysteem van de school adiabatisch, een passieve oplossing dus. Dankzij de input van Red Technics wordt al het verbruik van elektriciteit, water, en gas en ook de binnentemperatuur keurig opgemeten en opgeslagen door een centraal systeem.

 

Uiterst energie-efficiënt bouwen en renoveren

Hoewel de oplevering redelijk vlot ging, verliep niet alles vlekkeloos: “Tijdens het uitgraven van de parkeergarage van het appartementsgebouw zagen we dat we te kampen hadden met een serieuze vervuiling van de grond. Wij zijn zover gegaan om zelf erkend bodemsaneringsaannemer te worden bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer om het probleem op te lossen. Dat had nogal wat voeten in de aarde, maar het is toch gelukt. Het reinigen van de bodem heeft wel wat vertraging veroorzaakt. Verder zijn we erin geslaagd om drie ventilatiegroepen te installeren in de vrij krappe kelder van de school. De verwarmingsketel van de school is behouden, maar bedient nu ook twee keer zo veel oppervlakte als voordien. De bedoeling was om uiterst energie-efficiënt te bouwen en te renoveren, en dat is zeker gelukt,” vertelt Francis Heeb, projectleider bij Democo.

Dit artikel verscheen al eerder in het magazine Installatie en Bouw