Doorzoek volledige site
09 februari 2016 | JOOS NEVEN

Totaaloplossing voor onderhoud van ventilatiesystemen

Illustratie | VentiCleaning
Illustratie | VentiCleaning

Een gezond luchtklimaat begint bij het plaatsen van een geschikt ventilatiesysteem, maar daarmee is de kous niet af. Om de luchtkwaliteit op peil te houden is er ook nood aan onderhoud. Toch kan elk ventilatiesysteem na vijf jaar een verzamelplaats voor bacteriën en schimmel worden, waardoor het nut van ventilatie verdwijnt. VentiCleaning brengt daarvoor een totaaloplossing op het vlak van ventilatieonderhoud op de markt.

Een ventilatiesysteem onderhouden is meer dan enkel filters vervangen of het zuiveren van een warmtebatterij. Ook binnenin moeten de leidingen zelf ook proper worden gemaakt. VentiCleaning start daarom eerst met microbiologisch onderzoek om de gepaste behandeling voor een bepaald systeem uit te dokteren. CO2-waarden, vocht en de aanwezigheid van bacteriën zijn enkele parameters in dat onderzoek. Of het nu gaat om een delicaat luchtklimaat in een ziekenhuis, of het comfort van bewoners in een appartementsgebouw, het microbiologisch onderzoek evalueert elk belangrijk aspect van het luchtklimaat. Verder controleert VentiCleaning met behulp van camera’s de staat van het tunnelnetwerk. Die tonen niet enkel de vervuilingsgraad, maar ook de diameters en de afstanden van de tunnels. Na een grondige analyse van het ventilatiesysteem kan VentiCleaning bepalen wat de meest effectieve reinigingsmethode is.

 

Perslucht, borstelsysteem, of desinfecterende spray?

Ventilatietunnels reinigen kan op twee manieren: met perslucht of met een roterend borstelsysteem. In beide gevallen plaatst VentiCleaning het ventilatiesysteem in onderdruk en dekt het alle roosters hermetisch af zodat het vuil niet binnenkomt. Voor een lichte vervuilingsgraad is het roterende borstelsysteem is beste oplossing. Dat werkt manueel of met een boor die zorgt voor een snellere rotatie. Al het vuil wordt op die manier netjes weggeborsteld en opgevangen in een speciale filter. Voor het iets grovere werk is er de persluchttechniek, die nauw aanleunt bij de waterreinigingstechniek in riolen: een roterend zweepsysteem klopt het vuil los, terwijl kleine persluchtkopjes het vuil wegblazen naar de speciale filter. VentiCleaning desinfecteert de leidingen na eender welke behandeling met een spray. Net zoals in een airconditioningsysteem van een wagen verspreidt de ventilatie die spray zelf.

 

Beter voorkomen dan genezen

Het is natuurlijk altijd beter om preventieve maatregelen te nemen. Ook daar kan VentiCleaning bij helpen. Het bedrijf volgt het klassieke onderhoud, zoals het reinigen, stofzuigen en uitwassen van filters en het nazicht van de warmtebatterij, volledig op. Zo blijven de leidingen proper en vermijdt het bedrijf een slecht luchtklimaat en het irritante gezoem dat gepaard gaat met een slecht onderhouden ventilatie. Om de kwaliteit van de lucht te garanderen kan VentiCleaning op regelmatige basis het luchtklimaat evalueren. Dat is vooral handig in appartementsgebouwen, waar de bewoners niet altijd op de hoogte zijn van de staat van hun ventilatiesystemen.

 

Theoretisch en praktisch onderbouwd

VentiCleaning heeft in het verleden grondig onderzoek gedaan naar de juiste manieren om ventilatiesystemen te reinigen. Voor de theorie rond de werking van natuurlijke en mechanische ventilatie schoolden de werknemers zich bij bij ventilatiegigant Renson. Wie kan er immers meer uitleg geven rond de werking van ventilatiesystemen dan een van de marktleiders zelf? Naast die theoretische kennis heeft VentiCleaning een beroep gedaan op ventilatie-expert Andy Camps van de Hogeschool PXL in Hasselt. Samen met Camps ontwikkelde het bedrijf een grondige, gespecialiseerde opleiding voor het personeel. De combinatie van theoretische kennis en praktische ervaring maakt van het bedrijf de ideale partner voor het onderhoud van de ventilatiesystemen én de opvolging ervan. Ten slotte kan VentiCleaning rekenen op de ondersteuning van VentiBel, de Belgische vakorganisatie voor ventilatie die nu al ijvert voor de wettelijke verplichting van ventilatieonderhoud.

Dit artikel verscheen eerder in Installatie en Bouw

GERELATEERDE DOSSIERS