Doorzoek volledige site
12 februari 2016 | LIZE EVENS

Vlaams platform voor 3D printing Flam3D ziet het levenslicht

Bart van der Schueren (Materialise), Stijn Lambrechts (Sirris) Minister Ph. Muyters en Kris Binon (Flam3D). Illustratie | Flam3D

3D printing zit in de lift. Een onafhankelijk platform voor deze niche kon dan ook niet uitblijven. In het Vlaams Parlement werd Flam3D een tijdje terug boven de doopvont gehouden. Een verslag. 

De avond begon met een toespraak van Bart van der Schueren, executive vice-president van Materialise. Dit bedrijf houdt zich al sinds zijn oprichting in 1990 bezig met 3D printen. Hij vergeleek de wereld van 3D printen met een volledig op zichzelf staand ecosysteem. Materialise wil er samen voor gaan om van Vlaanderen een wereldspeler in 3D printing te maken.

 

Een tweede spreker was Dirk Denoyelle, een internationaal gerenommeerd trendwatcher die tussen de verschillende toespraken door zorgde voor een komische noot. Hij imiteerde voortreffelijk Boris Kalasjnikov, Arnold Schwarzenegger en Bill Gates. Als zichzelf sprak hij vooral over de verschillende elementen die bijdragen aan een trend. Dat is VUCA (volatility, uncertainty, complexity and ambiguity), Geld, Milieu en Me. Hij stelt vast dat 3D goed scoort op deze vier elementen.

Vervolgens nam Stijn Lambrechts van Sirris het woord. Hij sprak over het toekomstbeeld van 3D printen, als een enabler van disruptieve technologie. Toepassingen van 3D printen vond hij op verschillende vlakken, in de bouwsector, de medische wereld en ook bij schoenen. Hij vergeleek 3D met twee verschillende sokken dragen, dat net hetzelfde is als het alledaagse verlaten.

Als vierde mocht een trotste Kris Binon, Algemeen directeur van Flam3D, zijn verhaal vertellen. Hij voelde een zekere gejaagdheid om van 3D printen iets te maken. Kennis heeft op zich geen waarde, dus is het volgens hem nodig om bruggen te bouwen. Dat is wat Flanders Additive Manufacturing and 3D Printing Ecosystem, kortweg Flam3D voor ogen heeft.

Als laatste kwam Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters een toespraak geven. Hij sprak over de 3D’s van ondernemen: dromen, durven, doen en voegde als vierde doorzetten toe. Hij erkent het grote potentieel van 3D printen en voorzag om het clusterbeleid te vernieuwen en versterken.

GERELATEERDE DOSSIERS