Doorzoek volledige site
16 februari 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Franke gaat op Batibouw voor extra grote spoelbakken

Box Illustratie | Franke
Box Illustratie | Franke
Maris Illustratie | Franke

Op Batibouw 2016 stelt Franke drie nieuwigheden voor. De Zwitserse fabrikant lanceert de gloednieuwe spoeltafelserie Box die bekroond werd met de Red Dot Design Award. Daarnaast zijn er de uitbreiding van de serie Maris - spoeltafels van Fragranit+ - met een nieuw model met een extraruime spoelbak en een klein afdruipblad, en de nieuwe kleur taupe voor het materiaal Fragranit+.

Bij de spoelbakken horen vier praktische, vaatwasbestendige accessoires. Er zijn de snijplank van zwarte kunststof en het oprolbaar afdruipmatje van roestvrijstalen staafjes waarmee je een extra werkvlak bovenop de spoelbak creëert. Dat is zeer handig in een kleine keuken. Het afdruipmatje kan je ook gebruiken als rooster om diepgevroren voedingswaren te laten ontdooien of als onderzetter voor hete potten en pannen. Daarnaast zijn er de inox afdruipschaal en het mobiele afdruipblad dat ook dienst kan doen als afdekplaat voor de spoelbak.

 

Te groot voor de vaatwasser

We doen steeds minder vaak de vaat met de hand. In veel keukens is de vaatwasmachine een vaste waarde geworden. Om vleessnijplanken, wokpannen, braadsledes, soeppotten, vispannen,  bakroosters, kortom alles wat niet in de vaatwasmachine past, grondig en comfortabel af te wassen, is de klassieke spoeltafel met dubbele spoelbak het minst geschikt. Ook een (groot) afdruipblad is geen must voor wie over een vaatwasser beschikt.

Een XL-spoelbak zonder afdruipvlak zoals uit de nieuwste serie Box of een extraruime spoelbak in combinatie met een klein afdruipvlak zoals het nieuwste model van de serie Maris zijn daarentegen wel handig.

 

Box

Franke viel in de designprijzen met de gloednieuwe spoelbakserie Box waaronder het XL-model van 72,5 cm breed dat speciaal werd ontwikkeld om grote potten en pannen, bakplaten, vleesplanken, etc. comfortabel af te wassen. Het zuivere no-nonsense design van de roestvrijstalen spoelbakken zonder afdruipblad werd bekroond met de Red Dot Award.

Naast het ontbreken van een afdruipvlak is de kraanwerkbank een ander kenmerk van deze nieuwe serie. De kraanwerkbank is de strook die achteraan aansluit bij de spoelbak waarop de keukenkraan gemonteerd wordt. 

Sommige werkbladmaterialen zijn gevoelig voor kalkvlekken. Door de keukenkraan op de kraanwerkbank te bevestigen en niet rechtstreeks op het werkblad, voorkom je kalkvlekken op het werkblad.

De spoelbakken van de serie Box zijn uitgerust met een integraalventiel dat voedselresten opvangt en voorkomt dat ze in de afvoer terechtkomen. Het ventiel is naadloos en uit één stuk vervaardigd. Door het ontbreken van randen en naden kunnen zich geen vuildeeltjes afzetten. Dat zorgt voor een betere spoelbakhygiëne en vergemakkelijkt het onderhoud.  

De overloop zit discreet weggewerkt achter een inox afdekplaatje in de achterwand van de spoelbak. Ook dat draagt bij tot meer hygiëne en een eenvoudiger onderhoud. 

De spoelbakken hebben een minieme hoekradius van 12 mm. Door de afwezigheid van scherpe hoeken krijgen vuildeeltjes geen kans om zich in de hoeken te nestelen.

 

Maris

Franke breidt de bestaande spoeltafelserie Maris uit met een model met een extragrote 50 cm brede spoelbak en een afdruipblad dat kleiner is dan bij een klassieke spoeltafel. Deze combinatie van één zeer ruime spoelbak en een kleiner afdruipvlak is ideaal voor wie regelmatig grote stukken zoals een wokpan, een braadslede of een bakplaat met de hand afwast. 

Roestvrij staal mag dan het meest bekende spoeltafelmateriaal zijn, de ontwikkeling van nieuwe materialen staat niet stil. De nieuwe spoeltafel is, zoals de bestaande modellen van de serie Maris, vervaardigd van Fragranit+. Dit gladde en poriënvrije materiaal bestaat voor 80% uit natuurlijke kwarts en voor 20% uit acryl. Als het op kwaliteit en levensduur aankomt, mag Fragranit+  zonder blikken of blozen naast roestvrij staal staan. Het materiaal is robuust, kras- en kleurvast, en hard. Enkel topaas, robijn en diamant zijn harder. 

De bestaande kleuren grafiet, donkerbruin, steengrijs, platinum en metaalwit worden uitgebreid met de nieuwkomer taupe. 

 

Bijkomende behandeling voor hygiëne

Omdat hygiëne een absolute prioriteit is in de keuken, krijgen de spoeltafels een bijkomende Sanitized®-behandeling. De behandeling maakt gebruik van zilverionen om de aanwezige bacteriën te detecteren via het vocht in en rond de spoeltafel en ze vervolgens te neutraliseren. Onderzoek toont aan dat de Sanitized®-behandeling de groei van bacteriën op een spoeltafel van Fragranit+ zoals Maris quasi volledig afremt.

 

De aanbevolen verkoopprijzen van de gloednieuwe spoeltafelserie BOX en MARIS beginnen respectievelijk vanaf 295 en 448 euro, exclusief 6 of 21 % btw.

 

GERELATEERDE DOSSIERS