Doorzoek volledige site
19 februari 2016 | DAGMARA KOSTOEVA

Loftrompet: Jan Keymis (hippo architecten) over Malcolm Wells

Malcolm Wells
Cherry Hill Office Illustratie | Malcolm Wells
Cape Cod Illustratie | Malcolm Wells

Jan Keymis van hippo architecten draagt milieuvriendelijk bouwen een warm hart toe. Zoals ondergronds bouwen. Een interesse die bij Keymis gewekt werd door de Amerikaanse architect Malcolm Wells. "Hij is de enige architect die me heeft kunnen overtuigen dat bouwen een verbetering van het milieu kan bewerkstellinge," aldus Jan Keymis.

Wat bewondert u in deze architect? Wat maakt hem zo bijzonder?

Keymis: "Op de eerste plaats heb ik bewondering voor hem omdat hij als absolute pionier zijn leven lang standvastig heeft geloofd in ondergronds bouwen en dan vooral als middel om onze omgeving te verbeteren. Hij is de enige architect die me heeft kunnen overtuigen dat bouwen een verbetering van het milieu kan betekenen."

 

Welke realisaties van hem spreken u het meest aan?

Keymis: "Zijn project Cherry Hill office in New Jersey spreekt met het meeste aan. Het is een ondergronds huis van het atriumtype, gebouwd kortbij een drukke zesbaanssnelweg. Volgens mij is dit een knap voorbeeld van een in het landschap weggestoken gebouw dat alle clichés van donker, vochtig en moeilijk bereikbaar van tafel veegt. Ook zijn Underground Art Gallery en Cape Cod house zijn de moeite. Hier betreft het eerder aardebedekte gebouwen, dus met het volume boven het maaiveld."

 

Zijn er ook aspecten of realisaties waar u minder enthousiast over bent?

Keymis: "Eigenlijk niet. In één van zijn boeken trekt hij de lijn zover door dat hij snelwegen, tankstations, bruggen en nog veel meer aardebedekt wilt opvatten. Misschien is dat onrealistisch, maar het is ook wel duidelijk dat hij het als statement bedoelt."

 

Zijn er parallellen te trekken tussen uw en zijn ontwerpen?

Keymis: "Zeer zeker. Ik doe al jaren mijn best om het concept toe te passen op opdrachten of wedstrijdontwerpen. Momenteel is er eindelijk zicht op twee realisaties in de vorm van een woning en een jeugdhuis."

 

Weet u ook hoe deze architect als mens is? Is het iemand waar u bij wijze van spreken enkele uren mee aan de toog zou kunnen doorbrengen?

Keymis: "Ik ben er heilig van overtuigd dat Malcolm een fantastische kerel was waar je dagen mee aan de toog kon zitten om naar zijn overtuigingen te luisteren. Ook naar zijn aquarellen kijken, de galerij van zijn vrouw bezoeken, zijn schetsen, oneliners en cartoons bewonderen zouden je niet snel vervelen. Hij was een beetje van het hippietype, denk ik, met een rotsvast geloof in een betere wereld."

 

Hebt u de architect al ontmoet? Hebt u een persoonlijke band met hem?

Keymis: "Malcolm Wells heeft me geïnspireerd om zowel mijn eindwerk in Hasselt als mijn post-graduaat in Port Elizabeth te wijden aan het onderzoeken van ondergrondse woonvormen. Ik heb toen enkele brieven naar hem geschreven en zijn boeken besteld via post, telkens met een mooi antwoord geïllustreerd met een aquarel."

 

Als u hemals één “intelligente en kritische vraag” zou mogen stellen, welke zou dat dan zijn?

Keymis: "Ik zou hem vragen naar de redenen waarom het zo moeilijk blijkt om zijn architectuur verkocht te krijgen. Ik heb daar ondertussen onderzoek naar gedaan en het één en ander is me duidelijk, maar ik vermoed dat er misschien meer achter zit."